Читај ми!

Јубиларни 50. Мокрањчеви дани у Неготину

Неготин је јубиларни 50. пут домаћин манифестације "Мокрањчеви дани". Концерту Београдске филхармоније присуствовао је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт и министар културе Иван Тасовац. Давенпорт је обишао и куће страдалих у поплавама прошле године и најавио да ће ЕУ дати још 10 милиона евра помоћи за обнову и изградњу кућа.

Неготинско преподне почело је концертом хорова из Русије и Грчке на градском тргу, а у Дому културе "Стеван Мокрањац" отворена је изложба фотографија поводом обележавања Дана европске сарадње. Амбасадор Давенпорт и министар Тасовац обишли су и Мокрањчеву родну кућу. 

"За мене је сваки долазак у Мокрањчеву родну кућу један крајње емотиван моменат. Не само зато што сам прве музичке кораке направио у Музичкој школи 'Мокрањац' и зато што ме то име прати читавом живота, већ зато што је Мокрањац, заправо, за српску музику оно што је био Вук Караџић за српски језик", поручио је министар Иван ТАсовац.

Министар је рекао да та изложба за тему има уличну уметност и навео интересантан феномен и додао да је захвалан Канцеларији за ЕУ интеграције Владе Србије, која је покренула тај конкурс.

"Баланс који морамо да одржавамо између наше прошлости и савремености заправо једини прави начин којим ћемо корачати у будућност", рекао је Тасовац.

Давенпорт је рекао да су Мокрањчеви дани велики фестивал не само за Неготин, већ и за целу земљу, као и да му је част што је у прилици да отвори претпремијеру изложбе фотографија, коју ће Београђани видети тек 21. септембра.

"Идеја ове изложбе је да фотографије покажу уметничку визију фотографа, како аматера, тако и професионалних, како они виде специфичне теме - здравство, социјалну инклузију, животну средину. Јако ми је драго што смо заједно успели да организујемо ову акцију у Неготину" рекао је Давенпорт.

Свечано отварање фестивала је претходног дана због кише ипак одржано у Дому културе. Беседник јубиларног фестивала био је Владимир Крањчевић, диригент, а фестивал је отворио Бојан Суђић.

"Мокрањчева музика је уткана у мене, она је уткана у сваког човека нашег поднебља јер проговара језиком који је разумљив и који ће бити актуелан све док смо ми актуелни као народ", истакао је Суђић. 

Председник Општине Неготин Јован Миловановић захвалио се Давенпорту и Делегацији ЕУ у Србији што су јубиларни 50. Мокрањчеви дани богатији за наступ Београдске филхармоније, који је финансирала Делегација ЕУ у Србији.

Од шест хорова колико се такмичило у натпевавању, пет их је дошло из иностранства а победио је хор "Ангел Манолов" из Софије. Уочи њиховог наступа, екипа РТС-а проверила је колико лепо изводе Мокрањчеву "Другу руковет".

Јубиларни фестивал доноси чак два концерта симфонијске музике. Оркестар РТС-а затвориће манифестацију, а вечерас је музицирала Београдска филхармонија са челисткињом Мајом Богдановић и диригентом Владимиром Куленовићем на концерту који је омогућила Делегација Европске уније.

број коментара 0 Пошаљи коментар