Читај ми!

Човек који је писао са Шекспиром?

Стручњаци са Оксфорда сматрају да је Вилијем Шекспир имао помоћника, односно да је комедију "Све је добро што се добро сврши" написао заједно са Томасом Мидлтоном.

Комедију Све је добро што се добро сврши заједно са Вилијемом Шекспиром написао је још један аутор – Томас Мидлтон, сматрају стручњаци са Оксфорда.

Анализом речника, риме, стила и граматике комада, професорка Лори Мегвајер са Оксфорда сматра да је Мидлтон, највероватније, био други аутор комедије.

Према њеним речима, недоследност у стилу и тексту резултат је рада тима аутора, а у то доба већину комада писало је више аутора, иако су због Шекспировог статуса његова ексклузивна ауторска права ретко довођена у питање.

Мегвајер и доктор Ема Смит са Оксфорда проучавале су дело и сматрају да је Шекспиров савременик Томас Мидлтон највероватнији кандидат.

Оба писца имају препознатљив "потпис", неку врсту стилске ДНК и детаљном анализом текста могу се видети "маркери" који указују на Мидлтона, наводе професорке, преноси Би-Би-Си.

Рима и ритам делова комада, фразе, правопис, па чак и одређене речи указују на то да је текст писао и Мидлтон (1580–1627) који је био је млађи савременик Шекспира и управо се трагови његове модерније граматике могу видети у тексту, каже Мегвајер.

Мидлтон је био прилично познат у своје време са делима попут The Changeling и Women Beware Women, али, каже Смит, сарадња њега и Шекспира 1607. године може се упоредити са сарадњом познатог музичара и звезде у успону.

Ауторство Шекспирових комада често је био избор спекулација, али Мегвајер каже да се до сада није појавила ниједна озбиљна студија која доводи у питање да ли је Шекспир написао све комаде који му се приписују.

Иако је без сумње Шекспир већину својих текстова написао сам, Све је добро што се добро сврши резултат је сарадње која је у елизабетанском и јакобитском позоришту била уобичајена, јер су комади писани брзо и за широку публику.

број коментара 0 Пошаљи коментар