Нови грип, свођење рачуна

Након што је званично стављена тачка на пандемију новог грипа, остаје питање да ли је вирус Х1Н1 и даље претња човечанству. Прелазимо у нову фазу када имамо нови сезонски грип, вирус је остао исти, али се неће масовно ширити, поручио епидемиолог Предраг Кон.

Са приче о спасавању живота, прешло се на нагађање да ли је пандемије уопште било. Иако оптужена да је претерала са проглашењем пандемије, Светска здравствена организација свој став правда недавно објављеним податком да је новим вирусом било инфицирано између 20 и 40 одсто светске популације и да је вакцинација допринела смањењу броја оболелих.

У Србији, од новог грипа умрло је 137 људи, а више од 6.000 било је болнички збринуто.

На почетку смо се уплашили новог вируса, потом, још више, проглашењем пандемије, а затим стрепели хоће ли бити довољно вакцина. На крају, остаје питање да ли је вирус Х1Н1 и даље претња човечанству.

"Ми прелазимо у нову фазу када имамо нови сезонски грип. Наиме, вирус је остао исти, али се неће толико масовно ширити. Али и даље постоји опасност за оболевање, па, нажалост, и тешке случајеве и смртне исходе", рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Да ли је нови грип само трик фармацеутских компанија у време кризе? Спекулације поткрепљује извештај Савета Европе, где се наводи да пандемије није било.

"Када је реч о светским организацијама, ту је посебно апострофирана Светска здравствена организација да је имала сувише дефанзиван став, како по питању тога да није хтела на време да призна да је од утицаја било то што је ревидирала дефиницију пандемије, тако и да није, поред евидентних доказа да је претерала са реакцијом у вези са инфлуенцом Х1Н1, ревидирала своје ставове и, практично, на неки начин, смирила ситуацију", рекао је Владан Јоксимовић из Канцеларије Савета Европе у Београду.

СЗО: Забуну изазвала тежина пандемије 

Светска здравствена организација и даље тврди да је реаговала на прави начин. Свој став, поред осталог, правда чињеницама да се радило о новом вирусу, да се грип појавио на лето, а не на зиму, и да је нападао здраве особе, посебно децу, младе и труднице.

"Оно што изазива забуну јесте тежина пандемије и што јесте била једна од главних критика СЗО. Тежина пандемије никада није била део критеријума, али пошто смо ми, у великим припремама говорили о птичијем грипу, који је имао знатно тежу клиничку слику, већу смртност, онда је највероватније дошло до конфузије и очекивања великог броја смртних случајева", рекла је Мелита Вујновић из Светске здравствене организације.

Нема јасних доказа да је нови грип био "превара века". Међутим, постоје подаци према којима су фармацеутске компаније, само на залихама лекова, зарадиле више од седам милијарди долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво