Продужен распуст, сутра о епидемији

Јесењи распуст продужен до 16. новембра. Забрањене посете у Клиничком центру. Седам жртва новог грипа. Потврђено 254 случаја обољења. У уторак одлука о епидемији.

Јесењи распуст за све ученике основних и средњих школа на целој територији Србије трајаће до понедељка. У уторак ће бити познато да ли ће на територији целе земље бити проглашена епидемија, јер се чекају подаци о броју оболелих на подручју Београда.

После консултација са здравственим установама и министром просвете, и војвођански ђаци који су распуст користили раније и до данас ишли у школу, од сутра ће се такође одмарати све до краја недеље.

Такође, препорука министра просвете Жарка Обрадовића је да се у овом периоду не изводе екскурзије и рекреативна настава.

Обрадовић је навео да је суштина продужетка распуста заустављање ширења новог грипа и позвао је родитеље да обавесте школе о томе шта је разлог недоласка деце на наставу.

"Ми ћемо лако решити питање ових дана изменом термина везаних за трајање школске године и распуста, али је важно да спречимо присуство и ширење грипа међу школском популацијом", рекао је Обрадовић.

У Србији је регистрован седми смртни исход од ове врсте грипа, потврђено је у Торлаку.

Ради се о мушкој особи из Пожеге који је због тешке клиничке слике хоспитализован на Одељењу интензивне неге Опште болнице у Ужицу где је и преминуо 8.11.2009. године.   

Иначе сва школска деца која су оболела од новог вируса грипа имала су блажи облик и добро се осећају. Према последњим информацијама од тог вируса је оболело 50 ученика од којих је 11 студената. Оболело је и пет наставника.

Закључно са 8.11.2009. године у 23 часова, према подацима Националне референтне лабораторије за респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, потврђено је 254 случаја оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Од 254 оболеле особе, 72 случаја оболевања се доводи у везу са путовањем.

Оболеле особе су са територије Београда, Новог Сада, Ниша, Сомбора, Србобрана, Нове Пазове, Шапца, Суботице, Кучева, Крагујевца, Панчева, Старе Пазове, Сремске Митровице, Лознице, Краљева, Кикинде, Чачка, Ћуприје, Зрењанина,  Вршца, Прокупља, Трстеника, Параћина, Пожеге, Ужица, Пирота, Смедерева, Шида, Лесковца, Крушевца, Косовске Митровице, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште. 

У периоду 26.10. до  09.11.2009. потврђено је 109 случајева оболевања од грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).

Оболели су  са подручја града Београда, Новог Сада, Ниша, Чачка, Краљева, Параћина, Панчева, Пирота, Пожеге, Ужица, Ћуприје, Сремске Митровице, Смедерева, Крагујевца, Крушевца, Шида, Косовске Митровице, Лесковца, Врања, Ваљева, Ариља и Бајине Баште.

Највећи број оболелих у овом периоду су деца школског узраста (основне и средње школе).

Погоршано стање једномесечне бебе

На Клиници за инфективне и тропске болести у Београду смештено је 40 оболелих од новог грипа од којих је једна особа прикључена на апарате за дисање, изјавио је портпарол Клиничког центра Србије (КЦС) Драго Јовановић.  Јовановић је рекао да су остали оболели у стабилном стању.

У Институту за мајку и дете две бебе су на механичкој вентилацији плућа, с тим што је за старију, осмомесечну, стигао негативан налаз на вирус Х1Н1, казао је управник Педијатријске клинике Владислав Вукомановић.

"Код једномесечне бебе јуче је наступило погоршање и данас ћемо започети нову терапију, хемодијафилтрацију", казао је Вукомановић.  Према његовим речима, осим те бебе још двоје деце оболеле од новог група смештено је у Инстутуту.

"Они су у стабилном стању, а једанаестогодишња девојчица биће сутра пуштена на кућно лечење", казао је доктор Вукомановић.

На основу утврђеног повећања учесталости обољења сличних грипу, посебно код деце, са појавом више повезаних случајева у основним и средњим школама и на основу потврде пандемијског соја вируса грипа, пријављено је дванаесет епидемија пандемијског грипа: епидемије међу становништвом Јужнобачког округа, у Краљеву, Пожеги, Ужицу и Пaраћину и епидемије у школском колективу у Чачку, Нишу, Ивањици, Приликама, Крагујевцу и Лесковцу.

Радна група за сузбијање пандемије, на основу података о томе колико је оболелих, у уторак ће, како сазнајемо, Институту Батут предложити да ли је потребно прогласити епидемију. Коначну одлуку доноси ресорни министар.

Предузете су све мере за спречавања и сузбијања грипа предвиђене Планом активности у току пандемије грипа у здравственим установама, основним и средњим школама  и предшколским установама у подручјима захваћеним епидемијом, каже се у саопштењу Института Торлак.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво