Од наргила до дуката: шта је царина одузела, ове зиме, на граничном прелазу Хоргош

Преко граничног прелаза Хоргош прошле године прешло је више од шест и по милиона путника. Међу њима, нађе се понеко ко празничне и викенд гужве покушава да искористи да прошверцује недозвољене ствари, акцизну робу и новац.

Царински службеници кажу да и током великих гужви на Хоргошу раде свој посао уз посебно профилисање путника. Поједини наши и страни држављани ипак се надају да ће границу прећи без прегледа, па покушавају да прошверцују разну робу.

"Најчешћи прекршај је непријављивање новца, којег је на Хоргошу прошле године задржано око 650.000 евра. Највећи појединачни случај је био непријављених 130.000 евра. Често се преносе скупоцени сатови, телефони, наркотици. Имали смо интересантан случај да је човек, међу својим стварима у пртљагу, на први поглед, спаковао теглу са скоро два килограма марихуане", каже Синиша Антонијевић, шеф царинске испоставе на Хоргошу.

За скривање девиза, наркотика и дуванских производа кријумчари проналазе све необичнија места, али су и царински службеници све обученији и опремљенији.

"Поседујемо најсавременије уређаје и опрему за откривање прекрашаја који се односи на снимање свих шупљина у возилима и оних најнедоступнијих. Имамо и асистенцију службених паса, они су спрецијално обучени за проналажење наркотика, дувана и готовог новца", додаје Антонијевић.

Има и оних грађана који на пут крећу потпуно необавештени о томе шта се може унети у земљу или из ње изнети, па се у гепеку нађу и скупоцени музички инструменти и уметничке слике.

Царински службеници кажу да је најважније правило за грађане да пријаве робу и новац са којима стижу на гранични прелаз. Нарочито девизе вредније од 10.000 евра, како би несметано могли да их изнесу из земље.

Поред робе која се најчешће шверцује, последњих неколико месеци цариници откривају и покушаје нелегалног преношења прибора и ароматичних пуњења за наргиле и електричне цигарете, као и рачунарске опреме за рударење криптовалута.

 

 

 

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се