Соларна стара: прве задружне соларне електране на Старој планини, после донацијске кампање

Два старопланинска села градиће се мале соларне електране, а пројекат су донацијама финансирали грађани Србије. Сав новац од производње струје биће намењен месним заједницама села Темска и Дојкинци. Тим поводом данас је у Пироту потписан уговор вредан два милиона динара.

 

 

Мештани Темске први у Србији спречили су изградњу мини хидроцентрала на Старој планини. Сада су се поново ујединили око идеје изградње малих соларних електрана.

"Изградњом деривационих мини хидроелектрана уништили би воде које су благодет свих нас и без воде нећ моћи да се живи. Ми смо надоместили ту производњу електричне енергије панелима, односно идејом да поставимо панеле. Велико је интересовање у месној заједници Темска, чак се и приватна домаћинства распитују да поставе те панеле", каже  Томислав Панчић, председник МЗ Темска.

За само месец дана кампање грађани Србије донирали су два милиона динара, па ће две соларне електране снаге пет киловата бити постављене на домовима културе у Темској и Дојкинцима.

"Нама је цело време мисао водиља била да укључимо грађане да подрже овај пројекат кроз властите донације, да подрже причу која је енергетика из једне еколошке перспективе ислужи развоју локалне заједнице", објашњава Саша Петровић, енергетска задруга „Електропионир".

"Да кроз те позитивне примере у непосредном окружењу људи схвате да могу и сами да буду инвеститори и власници тих постројења, таквих карактеристика. Врло је битно ширење свести о потреби коришћења обновљивих извора", каже Бојан Ивковић, градски менаджер за енергетику.

Овај јединствени подухват треба да послужи као пример добре праксе, јер по речима стручњака мале соларне електране доносе огромну корист, а могу се инсталирати у сваком месту у Србији.

 

 

 

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво