Пејзаж зимски, путеви проходни

Претходне ноћи снег је падао у вишим деловима Златиборског округа, па га тако има на коловозу преко Таре и Дебелог брега. Међутим, путеви првог и другог приоритета су проходни, а у Косјерићком крају у вишим деловима и путеви трећег приоритета посипају се ризлом и сољу, иако је обавеза путара само да буду очићшени.

У вишим деловима Косјерића пао је снег, али су изостале уобичајене падавине за ово доба године. Ипак довољно да пејзаж буде употпуњен зимским мотивима. Путеви су проходни, а путари дежурају целе ноћи. Упркос падавинама, није било уобичајеног зимског заглављивања шлепера на Каони.

"Ове године баш и није било много снега, али се дешавало да дође до повремених забрана за камионе са приколицом и шлепере. Тако да бих хтео да похвалим ове године је била баш изузетна сарадња са саобраћајном полицијом. На свако наше реаговање о забрани, саобраћајна полиција истог тренутка реаговала и онда смо учествовали заједнички у решавању проблема, којих је мање ове године наравно било", каже Радојица Боловић, зимска служба „Путева" Пожега.

Снега практично нема на путевима првог и другог приоритета. У косјерићком крају га зато има на путевима трећег приоритета, где је и виши снег.

"Тамо на крају деонице Повленска коса се зове, ту смо малопре пробили, било је преко тридесет центиметара. Сад је проходно, ово је пут трећег приоритета. У договору са надзорима бацамо, подасипамо мешавину ризле и соли. Чистимо", наводи Александар Марјановић, возач "Путева" Пожега.

За житеље крајева који су под снегом једино изненађење ове сезоне јесте изостанак већих падавина. Иако је снег низак, ипак уме да отежа рад амбулатни на Варди.

"Ове године није било страшно. Мало има проблема у јутарњим сатима док се не прочисти, то је највећи проблем. Кад су тежи пацијенти у питању, мало је теже стићи до тих људи. И ето то је значи мало већи проблем", каже Ненад Глишић, возач амбуланте и в.д. председника МЗ Варда.

Путари скрећу пажњу да иако су путеви проходни, могућа је појава леда и поледице, па да возачи прилагоде вожњу условима на путу. А током падавина у планинама најбезбедније је возити иза камиона који чисти снег, јер нечије нестрпљење у таквим условима најчешће доведе до застоја саобраћаја.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво