Читај ми!

Специфична епидемијска ситуација у Пчињском округу

Од сутра АТД ковид амбуланта у Врању комплетно прелази у црвену зону, са по три екипе у обе смене. Пацијенти који су ту имали здравствене картоне прелазе у Дом здравља. Претходних дана благо је повећан број тестираних и позитивних на коронавирус у Пчињском округу, највише у Врању.

У зимском периоду више је респираторних инфекција, региструју се обољења слична грипу, различити вируси. Међу оболелима има и деце предшколског и школског узраста. У Пчињском округу процена је да 15 одсто од свих обољења чине инфекције коронавирусом.

Симптоми су цурење носа, бол у грлу и висока температура, каже др Јелена Ристић Илић, начелница Службе за здравствену заштиту деце и омладине у врањском Дому здравља:

„Тренутно по подацима које имамо, нема много оболеле деце од ковида 19, у једној смени у претходних 10 дана има 2 позитивна детета.”

Већи је број прегледа претходних дана и у дечјој и у ковид амбуланти за одрасле у Врању.

„Без обзира што сада ковид има благе клиничке слике, код особа у старијим годинама, нажалост може да дође до тешке форме болести и смртних исхода. Због тога је важно да вакцине које су пристигле у свим окрузима у Србији, да се становништво вакцинише, поготово осетљиве категорије”, наводи Др Слађан Станковић, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању.

Током трогодишње пандемије коронавируса, поједина деца нису вакцинисана против морбила, па је организована допунска вакцинација.

„Та пропуштена годишта се сада вакцинишу, врше се ревизије вакциналних картотека, да бисмо што пре вакцинисали децу која нису заштићена против морбила управо због тежих компликација које ово обољење може да донесе”, каже др Слађан Станковић.

„Свако одбијање може да доведе у много лошије здравствено стање деце. Апелујем да родитељи обавезно доведу своју децу на редовну вакцину против ММР-а”, каже др Јелена Ристић Илић.

Специфична је епидемијска ситуација, а лекари и даље наводе да су најбоље превентивне мере вакцина и одржавање хигијене.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво