Зашто се у Лозници троше милиони за контејнере

Лозничко комунално предузеће и ове године бележи милионске издатке за поправку возила и замену запаљених контејнера. И упркос бројним апелима, несавесни грађани и даље у њих бацају грађевински отпад, али и жар и пепео због чега често интервенишу и ватрогасци.

Ни апели, а ни упозорења. За неке грађане, судећи по оваквим призорима, молбе не важе. Грађевински отпад и намештај редовна су појава, а од почетка грејне сезоне, и интервенције ватрогасаца.

"Људи сад мењају пвц столарију па онда оставе прозоре, виђала сам целе тепихе, виђала сам доње делове кухиња", каже једна Лозничанка.

У комуналном предузећу, кажу, да борбу са несавесним грађанима воде годинама. Прикупљање грађевинског отпада некада су радили једном недељно, сада сваког дана, и по позиву, уз минималну надокнаду. Ипак, некима је и то пуно, а штета коју један џак шута направи камиону, мери се на стотине хиљада динара.

"Ми издвајамо велика средства за поправку и то нас уназадује за куповину неких нових возила да бисмо могли наш возни парк да унапредимо са неким новим возилима, јер велики су трошкови поправке, типа месечно једна поправка, једног смећара износи некад и двеста, триста, четиристо хиљада динара", наводи Иван Горданић, шеф техничке службе ЈКП "Наш дом".

Иако се изградњом топлане на гас смањио број грађана са котловима на чврста горива, проблема због бацања жара и пепела и даље има. Од почетка ове грејне сезоне запаљено је десет контејнера, годишње их, кажу, буде више од двадесет.

Контејнер кошта негде око 50 хиљада динара  и треба рећи, и треба израчунати шта то значи двадесет контејнера када буду уништени , да се могу рецимо поставити на неку нову зону изношења смећа и да наши грађани на обострано задовољство могу да користе те наше услуге", наводи Јанко Алексић, директор ЈКП "Наш дом".

Надлежни из јавног предузећа "Наш дом" подсећају да грађанима и даље упућује само апеле, али да ће бити принудјени, уколико се овакав тренд настави да позивају комуналну милицију и инспекцију која има овлашћења да несавесним грађанима пише и прекршајне пријаве.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи