Почела обнова куће певача Томе Здравковића у Печењевцу код Лесковца

Мештани села Печењевца код Лесковца почели су реконструкцију родне куће легендарног певача Томе Здравковића која је била потпуно руинирана. Сами су прикупили новац, а до сада је реконструисан кров. Покретачи иницијативе очекују донације од пријатеља и поштоваоца Томе Здравковића како би његова кућа већ на лето наредне године постала место окупљања у којима ће се свирати и слушати Томине песме.

Овде му је било најлепше, овде је налазио свој мир, добијао инспирацију. Тома је волео родно Печењевце, а Печењевце не заборавља Тому. Зато су мештани осећајући дуг према легендарном певачу, кантаутору и боему покренули акцију обнове његове породичне куће. Кров је већ поправљен, сада се ради надстрешница, а ако време послужи до краја године почеће и радови на сређивању дворишта.

"Јуче смо кров завршили комплет, због кише. Сад нам је остало мало ове надстрешнице да средимо и то је то. Кућа Томе Здравковића лепо је то да се обнови? Јесте треба то свако ко има неког у свом селу да то уради", каже мајстор Јовица Јанковић.

"Његове песме се и још данас слушају и ми смо дошли овде да као помоћници одрадимо то што су нас замолили", наводи мајстор Јовица Митић.

Иницијатор акције Станиша Цветановић за обнову Томине породичне куће узео је кредит. Нада се да ће сви поштоваоци и пријатељи Томе Здравковића, а има их много, помоћи да се реконструкција заврши што пре.

Позиву се већ одазвао Кристијан Лукаров из Скопља чији је отац Миле свирао са Томом. Кристијан је компоновао песму посвећену Томи која ће постати и химна Печењевца.

"Онда крећемо унутрашњи део куће да реновирамо, јер очекујемо неке ствари које ће да додју за наш музеј и да то буде све како треба. Има доста тога да радимо финасијска ситуација је мало лоша. Чекамо донаторе да нам се прикључе да би што више скупили", каже Станиша Цветанови, покретач акције обнове Томине куће.

"Ништа није случајно. Ево ја сам композитор ове песме и аранжман. Они су написали текст одавде тако да настављамо. Тома нам је све у животу зато што годинама живимо са њим", наводи Кристијан Лукаров музичар из Скопља.

Печењевце је постало познато по Томи. Тома у центру села има споменик, а сада ће и његова породична кућа постати место окупљања музичара и љубитеља његових песама из некадашње Југославије што је он одувек и желео.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво