Лука Ђорђевић - прва виолина 28. Царевчевих дана у Великом Градишту

У Великом Градишту одржани су 28. "Царевчеви дани". Овај фестивал виолине негује народну музику, а посвећен је великом мајстору овог инструмента Властимиру Павловићу Царевцу.

Прва виолина двадесет осмих Царевчевих дана је Лука Ђорђевић из Бегаљице. Његово извођење народних мелодија жири је оценио као најубедљивије и најприближније стилу музицирања Властимира Павловића Царевца.

 

Лука Ђорђевић, победник "Царевчевих дана" каже да одувек, од малих ногу воли народну музику: "Почео сам њу да свирам пре непуне три године, и ево овде сам завршио. Тачније, нисам завршио, ово је тек почетак. Завршио сам средњу музичку школу, настављам факултет у Крагујевцу, видећемо како ће бити. Надам се да ће бити све боље и боље, ја се трудим што више могу".

На дунавском кеју у Великом Градишту који носи име Властимира Павловића Царевца, за Царевчеву статуету и виолину мајстора Јана Немчека, уз подршку Народног оркестра РТС-а, надметало се девет младих виолиниста, одабраних на преслушавању у Радио Београду.

"То су све претежно млади кандидати, млади уметници који су се, рекла бих добро спремили за ову годину, и мислим да ће имати шта да прикажу, а читав репертоар се пре свега базира на ономе што је свирао и начин на који је неговао Властимир Павловић Царевац", наводи Мирјана Дробац, уметнички директор "Царевчевих дана".

"Царевчеви дани" само су једна од бројних културних и туристичких манифестација у општини Велико Градиште. Идеја је да овај музички фестивал, после скоро три деценије постојања, буде још више интегрисан у овдашњу туристичку понуду.

"Ми имамо Сребрно језеро, имамо све оно што знате, хотеле, друге садржаје, спортске терене, госте који долазе и из Србије и из иностранства, све их је више, и желимо да они уживају у музици, и имамо идеју да један дан фестивала преселимо на Сребрно језеро. То већ мислимо од идуће године, и да можда изађемо један дан, да одемо у Београд у Коларац", истиче Драган Милић, председник општине Велико Градиште.

"Царевчеви дани" посвећени су великом виолинисти, некадашњем управнику Народног оскестра Радио Београда, Властимиру Павловићу, рођеном у селу Царевац код Великог Градишта, по коме је добио надимак. У оквиру "Царевчевих дана" представљени су и нови програми Радио Беграда који се емитују преко Интернет платформе РТС Планета.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се