Музеј Жупе спрема се за нове поставке

Реконструкција Завичајног музеја Жупе Александровачке приводи се крају. Први значајни радови од његовог оснивања 1991. године биће завршени на лето, као и нова музејска поставка.

Открићем "Вите", 2019. године, на локалитету Витковачко поље, четврте, али највеће неолитске фигурине Винчанске културе, за Завичајни музеј Жупе почиње период ренесансе. Како би праисторијске фигурине остале у завичају, музеј је уз помоћ министарства добио статус установе заштите културе, а пре непуних годину дана, почела је реконструкција објекта и поставке.

"Музеј је тада добио одређена средства из министарства културе и информисања. Ради се о суми од 4 милиона и 250.000 динара. Већина радова је завршена. Сада нам предстоји период конзервације експоната и исписивање легенди", каже Мирослав Шљивић, директор Завичајног музеја у Жупе Александровачке.

Поставка ће, откривају кустоси бити необична, пратиће догађаје од неолита до 90-тих година прошлог века. Фигурине "Лејди оф Александровац", "Мадам де Витково" и "Венус де Жупа" нађене пре пола века, као и најновија "Вита" биће у фокусу, али ће део поставке бити посвећен личностима које су обележиле историју Жупе.

"Да видимо причу о професору Милославу Бонџићу, оснивачу овог музеја. Ту су приче и о Мирославу Растиславу Штефанеку, оснивачу Чехословачке државе који је сплетом животних околности у току првог светског рата био принуђен да слети на простор Александровца. Прича о Емилу Рихтеру немачком дезертеру кога су Жупљани крили читаво време рата", каже Иван Брборић, музејски саветник.

Пројектом је предвиђено да овај простор, односно некадашња спомен соба барда позоришта, Милосава Буце Мирковића постане сувенирница. Буцина заоставштина биће изложена у дому културе који по њему носи име.

После 10 година обновљен је и зборник са научним радовима. Из министарства културе стигло је скоро 4 милиона динара за наставак археолошких истраживања. А овог пролећа након 3 деценије, наставља се са ископавањима и на средњовековном утврђењу Козник, које доминира долином Расине.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво