Читај ми!

Цветковићима пристиже помоћ хуманих људи, очекује се и реновирање куће

Након што је у медијима објављена прича о шесторо деце о којима се стара бака са примањима од 35.000 динара месечно, овој седмочланој породици из Ниша почела је да пристиже помоћ.

Недовршена кућа, неплаћени рачуни, оскудевање у свему – свакодневица је шесторо деце из нишког насеља Брзи брод, која ће се ускоро променити. Баки, оболелој од Паркинсонове болести која брине о деци, оптимизам се вратио са великим бројем хуманих људи који су се јавили да помогну.

"Ја сам изгубила поверење у људе. Кад су почели људи да долазе, као сан, да ли је истина, да ли је јава или сан. А сад је већ другачије", наводи Душанка Цветковић.

Деци коју је мајка напустила, а отац, тежак ратни инвалид, преминуо пре шест месеци, у помоћ су први притекли другови јединог пунолетног дечака.

"Окупили смо преко сто људи у нашој екипи, још цело насеље се окупило, боримо се свим силама да помогнемо колико можемо", наводи Никола Маринковић из Брзог брода.

"Ангажовали смо се да поправимо прозоре, око куповине веш-машине, све око физикалија, прикупља се новац, гардероба, храна", додаје Миша Стаменковић из места Брзи брод.

Дејан Марковић Милошевић из Куршумлије каже да је циљ да реше њихов проблем дугорочно.

"И да имају кутак овде да живе лепо у њиховој кући. Ова кућа није мала, али је несређена и све је пропало", додаје он.

Деца су се склањала од камера у страху да не заврше у хранитељским породицама, што, кажу у Центру за социјални рад, и није била опција. До преношења старатељства на најстаријег брата, за старатеља је постављено службено лице.

"Старалац је ангажован на остваривању права на породичну пензију и дечји додатак. Истовремено, градоначелница Ниша је исказала жељу да се за најстаријег нађе адекватан посао", објашњава Зоран Јовић, директор Центра за социјални рад "Свети Сава" из Ниша.

Центар за социјални рад више пута је уплатио овој породици једнократну помоћ, а сем људи, нарочито младих, који нису неосетљиви на туђу невољу, помоћ је стигла и од Црвеног крста, ГО Медијана и више хуманитарних организација.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара