Покрени живот за топли дом Стошића из Катуна

Више генерација породице Стошић живи у тешким условима, у Катуну код Врања. Од деветоро чланова домаћинства, шесторо је деце. Хуманитарна фондација "Покрени живот" организује акцију помоћи овој породици, очекују да до зиме заврше реконструкцију куће.

Највећа соба је уједно трпезарија, дневна, радна. По повратку из школе ту најмлађи раде домаће задатке. Тешко је, кажу Стошићи, али знали су и за теже.

"Пошто смо ми живели у шталу једно време, па су нам нешто помогли, дошло је до тога, и стали смо. И ово дете је болесно што има епилепсију, тако да нигде нисам могла звог њиховог здравственог стања да радим", каже Љиљана Алексић, из Катуна.

Љиљанина ћерка Милица је самохрана мајка, и она има троје деце. У заједници, више генерација породице Стошић, преживљава, уз сезонске послове и дечји додатак.

"Не радимо нигде, посао има само кад неко зове, и то ради очух, ја не радим, а примања само дечји и социјално, то ја, мајка не.- Колико су то примања месечно? Око 20.000", додаје Милица Стошић, из Катуна.

Кућа је недовршена, али добро изграђена, процењују мајстори фондације "Покрени живот". Има доста посла, приоритет је купатило. Покренули су акцију, надају се да ће до зиме кућа бити комплетирана.

"Купатило је, то обавезно да направимо све ново да би имали услове за живот, столарија ће бити нова, унутрашња, спошљашна, фасаду ћемо да направимо споља, то је исто посао", објашњава Илија Јанковић из фондације "Покрени живот".

"Биће нам потребна подршка суграђана, конкретно из Врања и целе Србије, јер појединац може много, а заједно можемо баш све. Циљ је да до краја септембра, октобра већ почетком што пре решимо то питање јер креће зима, породици Стошић биће потребно једно топло место", додаје Душан Миљковић из фондације "Покрени живот".

Хуманитарна фондација "Покрени живот" формирана је пре две године, до сада су, уз подршку бројних донатора, помагали да се изграде две куће у околини Лесковца и да се прикупи новац за лечење деце.

 

 

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво