Фејслифтинг за Јабучила, за војводу Момчила нема пара

Зоран Мојсилов, један од најпознатијих вајара у Сједињеним Државама, пореклом је из пиротског краја. Одмор по традицији проводи у Србији, а овогодишњи боравак у домовини искористио је да улепша и надгради скулптуру коју је урадио 2017. године.

Зоран Мојсилов, у шали, каже да је на делу фејслифтинг за Јабучила, митског коња, којег је извајао у доњем граду средњовековне Момчилове тврђаве у Пироту. Сматра да ће и Јабучило, његов поклон Пироћанцима, постати део историје.

"Сад му радим опашку, што би рекли Пироћанци, иначе реп на српском. Савијам ове шипке и носим камење из Јерму јер сваки камен има неку симболику", објашњава академски вајар Зоран Мојсилов. 

На питање када ће Јабучило добити коњаника, односно војводу Момчила, Мојсилов одговара у свом маниру.

"За Момчила нису имали паре, па ће само коња да гледају и нека се ‘дзвере’", додаје Мојсилов.

Зоран Мојсилов је рођен у Београду где је завршио Ликовну академију. Усавршавао се у Паризу, а већ 35 година живи и ствара у Минесоти. Ипак највећа су му инспирација мотиви из Пирота и камен из села Власи, завичаја његових предака.

Некадашњи првак Југославије у рвању, данас се успешно рве са каменом и дрветом. У Америци је један од најтраженијих вајара. Он то објашњава у свом стилу.

"Ја продајем камен – кило, долар. А то што су ми скулптуре по 20, 30 тона, ја нисам крив. Па ко 'оће нек навали", каже вајар.

Мојсилов, који планира да у Пироту отвори музеј и легат, већ је у Минеаполису – где израђује скулптуре које ће красити простор нове железничке станице.

 

 

 

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво