Један аутор, једна слика - Владимир Величковић

У Модерној галерији у Ваљеву отворена је изложба Владимира Величковића у оквиру програма „Један аутор једна слика". Из збирке Српске академије наука и уметности пред публиком је платно великог формата „Простор Фигура VII" из 1980. године.

Владимир Величковић је трагао за одговором који је то сегмент људске природе из које извире насиље. Говорио је да му боја не може помоћи у ономе што жели да каже. Ипак и призори стратишта, тумачи његовог опуса тврде, јесу вапај да се подсетимо која су места светлости у нама и другима.

"На овој изложби смо поставили идеју, односно тезу о томе да је у питању један ефекат феникса, да нам је живот дарован, односно способност васкрсења дарована управо због тога да бисмо се на неки начин кроз бројна рађања у једном тренутку родили као бића племенитости, разума и духа", каже Наташа Кристић, историчарка уметности.

Нетипично излагање једног великог формата, које је овде заживело од 2003., настало је ради приступа делу као сложеном ликовном поступку.

Академик Величковић у Модерној галерији претходно је излагао 1986.године дела из југословенског периода. Пре његове смрти 2019. била је у плану ретроспективна изложба.

"Жао ми је што то што смо имали намеру да направимо нисмо реализовали, али се надам да ће се после ове његове велике ретроспецтиве у Музеју савремене уметности, створити прилика да се у Ваљеву напарави нешто што неће бити ни у Музеју савремене", наводи Војислав Јовановић, доиректор Модерене галерије у Ваљеву.

Простор је прва преокупација Владимира Величковића. Фигура седма из ране фазе уметниковог ставаралаштва, из збирке САНУ, која је пред публиком у ваљевској Модерној галерији, постављена је на минималистичким основама. На примарном минимуму је и светлост. Доминирају ахроматски тонови, црни, сиви и бели. На месту страдања симболичког "јагњета Божијег", хроматски израз сведен је на црвену боју.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво