Читај ми!

Кад малине роде на Повлену

Приводи се крају берба једнородних сорти малине у ваљевском крају. Овогодишњу сезону обележила је рекордна цена, али мањи род због неповољних временских прилика. Наша екипа била је у једном планинском домаћинству.

У ваљевском планинском селу Таор, на падинама Повлена, сезона у малињацима још траје. Берба се овде на 900 метара надморске висине завршава последња. У малињаку Мирослава Миловановића, након дужег периода, коначно задаовољни родом и ценом од 430 динара за килограм.

 

"Сад имамо све услове и беремо и  испоручујемо, проблем је око бериоца берача, нема, нема берача, тешко их је наћи. Пропало је сигурно, спало нам је преко тона малина, али шта да ридимо има и да пропадне, а има и нама за домаћинство и тако", каже Мирослав Миловановић из Таора код Ваљева.

Захваљујући само вишечлланој породици и уз помоћ комшија Миловановићи стижу да оберу већи део рода.

"А једино што мени помажу деца унуци што се окупимо, што смо велика породица, оберемо и завршимо послове. Ја обожавам малину да берем, ја сам од јутра до мрака у малини, објашњава Милунка Миловановић из Таора.

Ове године имаће више од 6 тона, на око пола хектара засада, што је знатно изнад просека за ваљевски крај.

"За неких сигурно тридесетак посто имамо бољи род ове године. Помогло је много у оним сушним данима кад је било велике жеге, имали смо услова за наводњавање, наводњавали смо малину. Тако да то нам је много помогло да појачамо род и квалитет је био много бољи ", додаје Мирко Миловановић, из истог села.

Оваквих успешних породичних примера у производњи малине све је мање у ваљевском крају. Добра цена, упркос мањем роду и недостатку радне снаге, поново подстиче интересовање за ширење засада.

"Треба бити обазрив и приликом избора парцеле. Видели смо није иста експозиција источна, југоисточна или југозападна, треба бити обазрив што се тиче воде, да ли има могућност наводњавања и наравно радну снагу обезбедити", истиче Ђорђе Совиљ из ПССС Ваљево.

У ваљевском крају ускоро почиње берба двородних каснијих сорти малине које се беру и у јесен. Ови малињаци се боље одржавају па се очекује и солидан род. 

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво