Шабан Бајрамовић у чувеном џез и блуз музеју у Америци

Амерички блуз музеј Делта Мисисипи организоваће изложбу посвећену краљу ромске музике Шабану Бајрамовићу. Интересовање за нашег познатог певача показало је још неколико музеја у Америци.

Делта Мисисипи блуз музеј један је од најстаријих у Америци. Поред предмета из живота великих блуз легенди Мадија Вотерса и Џона ли Хукера, ускоро ће се наћи и они из живота краља ромске музике Шабана Бајрамовића. Фестивал Нишвил на томе је радио скоро две године:

"Та нека паралела ромског живота и живота Афроамериканаца овде постоји, та патња кроз коју они пролазе и како се све то претаче у музику, то је оно где они осете себе и своју везу са Шабаном", каже Јелена Ивањац, пројект менаџер Нишвила у Америци.

Шабанова биографија веома је занимљива за Американце, а највише део о боравку на Голом отоку. О томе Иван Благојевић, директор Џез фестивала Нишвил, каже:

"Овим музејима врло је интересанта и његова прича о затвору, јер је то некако била одредница великих блуз певача, они су тамо почињали музику, учили, правили нове саставе, тако да и Шабанова прва певачка искуства почињу са Голог отока."

Музичари са којима је Шабан радио сматрају да је ово веома важно за промоцију ромске и балканске музике.

"Шабан је један модел, један прототип, како треба на прави начин да се уђе у ту светску музику", наводи Небојша Саитовић из оркестра "Црне мамбе".

Поставка у Делта музеју биће део докуметарног филма Ме сем Шабан, који се снима већ неколико година.

"Музеји широм Америке који негују баштину џеза и блуза су заинтересовани за Шабана и његова статуа која у филму путује широм света, сигурно ће се наћи у многим музејима широм Америке", истиче Жељко Мирковић, редитељ филма Ме сем Шабан.

Главни циљ фестивала је да Шабан нађе место у најпознатијем џез музеју на свету у Њу Орлеансу, чији ће директор ове године бити гост Нишвила.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара