У Пољопривредној школи у Лесковцу увек има слободних места

Лесковачка пољопривредна школа, једна од најстаријих, већ годинама има проблем са мањком ђака. Чине све да привуку ученике на смерове пољопривредни и ветеринарски техничар, пекар и месар. У томе им помаже и Европска унија, која овог пролећа за опрему издваја око 50.000 евра. Део донације је већ стигао.

На 100 хектара лесковачке Пољопривредне школе посла на претек. Који хибриди кукуруза доносе највеће приносе показаће се на јесен. Формирање огледног поља са стручњацима Пољопривредне саветодавне службе важно је искуство ученицима на смеру пољопривредни техничар.

 

"Ја сам јако везан за земљу, ми овде у школи надограђујемо знање из пољопривреде и планирам да упишем Пољопривредни факултет", каже Марко Коцић, ученик 3. разреда Пољопривредне школе.

"На практичној настави стичу изузетне вештине, знања и искуства да сутра по завршетку школовања могу сами да се баве тим пословима", објашњава Олгица Стаменковић, професор ратарства.

Сетва, али и примена свих агротехничких мера убудуће ће ићи много лакше и успешније захваљујући донацији вредној 50.000 евра. Европска унија опрема и школску амбуланту па ће будући ветеринарски техничари по стицању дипломе бити потпуно спремни за рад.

"Доста је лакше кад имамо овде и можемо и у школи, када смо у школи на пракси можемо и ту да обављамо и вакцинацију и све остало", истиче Јована Ђорђевић, ученица 3. разреда.

"Амбуланта је опремљена свом неопходном опремом и прибором за једно функционисање, а ових дана стиже донација из Европске уније", додаје Бојан Динић, ветеринар и професор у Пољопривредној школи.

Све је пунији и обор. Стадо броји 100 оваца и јагањаца. Стижу и принове. Тек му је седам дана, име још нема, али ово пони ждребе миљеник је и ђака и радника. Стичу се услови за мини зоо врт.

"Поред домаћих животиња, планирамо да убацимо и неке дивље, на пример срну и јелена лопатара кад одрадимо простор, планирамо и свиње мангулице", објашњава Милош Маринковић, ветеринар и професор у Пољопривредној школи.

Једна од 4 најстарије школе у некадашњој Југославији чини све да постане привлачнија деци и родитељима.

"Све оно што радимо у школи нама је циљ да се привуку ученици јер ми смо пољопривредни крај тако да ова школа заиста мора да има будућност, а ми се свом снагом трудимо да тако и буде", истиче Далибор Јовановић, директор Пољопривредне школе у Лесковцу.

Иако се од пољопривреде, пре свега повртарства, у лесковачкој котлини добро живи ђаци нерадо бирају Пољопривредну школу па се већ годинама уписују само 3 одељења.

 

 



субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво