"Седморица младих", џезери са најдужим стажом

Награда за животно дело коју Нишвил џез фестивал додељује заслужним домаћим музичарима, ове године додељена је Јови Радовановићу и групи "Седморица младих". Признање ће бити уручено на отварању овогодишњег фестивала.

Јова Радовановић и група „Седморица младих" су по оцени Нишвил фестивала, веома заслужни за промоцију џеза на југословенским просторима. Овом наградом ући ће у друштво досадашњих лаурета, као што су Стјепко Гут, Мића Марковић, Миша Блам, Нада Кнежевић.

"Ја сам и одрастао у том друштву и дружио се са тим људима и много од њих и научио. Кад каже човек џезер, ја мислим да су то посебни људи, то су људи који стварно и из душе воле оно што раде," поручује легендарни Јова.

 Група је радила од 1959. до 1999. године. Најпознатији су по телевизијским емисијама на РТС-у. Уз доста популарне музике и скечева, ту је увек било места и за џез. "Ми без тога нисмо могли, ми смо то и постављали као услов.Јован Ристић који је био редитељ, каже - па је л мора баш у свакој емисији? Ми кажемо - мора," присећа се Јова Радовановић.

Свирали су широм света и проглашени су за југословенске амбасадоре културе. Директор Нишвил џез фестивала се присећа:" Петнаест  година турнеје на западу, 3 године руске турнеје, чувених 17 концерата у 3 дана, све су то ствари за Гиниса." 

Награда ће бити уручена на отварању Нишвила 12. августа. Ово ће уједно бити леп поклон Јови Радовановићу, који ове године слави 80. рођендан.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво