Читај ми!

Врањско музичко наслеђе

Врањско музичко наслеђе је вредно, обимно и обухвата више жанрова. Најзначајнија је врањска градска песма, због које је Врање први наш град који је члан Унескове Мреже креативних градова, у области музике. "Врањско музичко наслеђе" је и назив монографије, која је промовисана преко интернета.

Посебна по мелодији, тексту који је животан, интерпретацији. Врањска градска песма пева се од друге половине 19. века, описује стварне догађаје, осећања, специфичности овог краја. Аутентична је и прича по којој је написана песма "Трипут ти чукна на пенџер, мила даскалице"

"Говори о лепој учитељици Анки Поповић која је иначе била Београђанка, али се удала за учитеља Косту Поповића, пореклом из села Преображење код Врања", каже Ивана Тасић, вокална солисткиња.

Дух средине најбоље се упознаје кроз музику, стихове. Монографија која чува и промовише врањску музику написана је ове године, ауторка је Марија Витас, по струци етномузиколог. Иако није из Врања, каже да обожава врањску песму, припремала се уз литературу, разговоре и слушање музике.

"Свакодневно слушање песама и у неком изворнијем облику и у стилизованијем, и оне са неким модернијим уметничким приступом. И трубачку музику, и разне друге звучне изразе Врања и врањског краја", истиче Марија Витас, ауторка монографије "Врањско музичко наслеђе".

Све то је разлог због ког је Врање у Мрежи креативних градова Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу. Монографија о томе припремљена је у сарадњи града, Завода за проучавање културног развитка и Министарства културе и информисања.

"Она представља кратак историјат врањске музике, затим она издваја неке јаке личности у развоју врањске музике које су незаобилазне, бави се перцепцијама и судбинама ван врањског контекста, и оно што је јако битно, о садашњем стању врањске музике", наглашава др Владимир Коларић, уредник Монографије.

"Ради се о једном великом, капиталном делу, значајном за град Врање, за културу града Врања, пре свега за музику по којој је и Врање препознатљиво и карактеристично", каже Зорица Јовић, заменица градоначелника Врања.

Монографија је илустрована, написана и на српском и енглеском језику, а осим штампаног издања, биће објављено и електронско, уз диск. Промовише културу Србије у свету, а у складу са пандемијом, прво је представљена на мрежи свих мрежа.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво