Новопазарце од короне бране и лекари и хуманитарци

Новопазарски Завод за јавно здравље објавио је да је у том граду до 28. јуна забележено 466 особа заражених коронавирусом, чак 68 више у односу на 26. јун, када су објављени последњи подаци. Да је стање алармантно потврђује и струка. Због читаве ситуације у помоћ су притекли и грађани Новог Пазара.

 У Општој болници су 123 пацијента, каже директор Мехо Махмутовић. Најчешће, најтежи случајеви. Остали су у Kовид болници у Медицинској школи.

"Пола болнице је Kовид, пола нон-ковид. Прераспоређени су доктори и сестре са свих других одељења. Ту су сад и интернисти и хирурзи и физијатри и реуматолози. Kожни доктори, сви су ангажовани, сви доктори опште праксе који су овде, уз  стручњаке који нам долазе са стране и који имају мало више искуства у томе," наводи Мехо Махмутовић. 

Борба је да пацијенти не дођу до респиратора! У томе имају велику помоћ стручњака из Kрагујевца и Kраљева.

Шефадил Спахић, директор Завода за јавно здравље Нови Пазар, тренутну епидемиолошку ситуацију оцењује као нестабилну, доста тешку. "Захваљујући помоћи државе, помоћи републике, помоћи Министарства здравља, помоћи Крагујевца коме посебно захваљујем, све то лагано иде ка једном смиривању ситуације. Очкујемо да буде прилив пацијената у следећем периоду повећан," каже он.

Минисар  Расим Љајић верује да би ситуација могла да се стабилизује у наредних десетак дана. Утолико му  је  значајнија   помоћ која  стиже из околних болница и здравствених центара, пре свега из KЦ Kрагујевац, али и болнице из Kраљева. 

Из мора дезинформација и спекулација, Новопазарци су се изборили хуманитарном акцијом. Две даме, 24 часа и више од 36 хиљада евра које су прикупиле за помоћ. Данас су ту помоћ уручиле Општој болници.

Једна је  Селма Хасић Манић из  Новог Пазара:" Kонтактирали смо  запослене у ОБ, рекли су да су преко потребни  регулатори за кисеоник. Са ПДВ-ом коштају 28.000 динара. Успели смо данас да  купимо 50. Грудном одељењу донираћемо 45 комада, а  5 Инфективном одељењу," наводи она. 

Друга, Нерма Зеких Хоћанин, сазнала је из  разговора са директором Опште болнице  да им је најпотребнија физичка радна снага. Позива сви младиће, мушкарце који немају хроничних болести, да се јаве сваког дана од 7 до 9 ујутру..

За све волонтере биће обезбеђена комплетна заштитна опрема и на минимум сведена могућност обољевања од коронавируса.

 

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво