Како ће грађани Бора потрошити награду од швајцарске Владе

Град Бор је учествовао у програму швајцарске Владе "Реформа пореза на имовину" и међу 44 локалне самоуправе из целе Србије заузео пето место. За тај успех добио је награду од 50 хиљада франака. Како ће се утрошити донирана средства?

Само учешће у овом програму предвиђа да се новац транспарентно троши, у договору са грађанима. Шта они мисле, шта им је најпотребније, шта би требало да се купи?

 

„Ја бих прво дао 5.000 евра, мислим да кошта тај локатор за откривање пробоја, овај, на систему за воду за пиће или за Топлану. Код нас је тај проблем, таман асфалтирају неку улицу или неки сокак, направи се пробој, уместо три метра они копају пет метара, тако да се ту тродупло праве трошкови", сматра анкетирани пролазник.

Циљ пројекта је да сви грађани редовно плаћају порез на имовину и наравно да знају где се тај новац троши. За награду швајцарске Владе постоји више предлога - издвојили смо један конкретан,

„Ми смо на основу истраживања ЦЕСИДА из марта изабрали једну област, а та област је здравство, и ових дана ћемо покренути јавну расправу о томе, у здравству под које три подобласти треба да се троше средства", објашњава Александар Миликић.

Други циљ овог програма је ревизија пореског система и јачање пореских администрација и базе података.

„Идеја је заправо да овај део буџета које локалне самоуправе прикупљају кроз порез на имовину, који је тзв. изворни приход да локална самоуправа може сама да одлучује где ће да инвестира тај прикупљени новац, пита грађане као оне који су тако рећи учесници у креирању тог буџета, дакле оне који доприносе новцем, да одлуцују о томе где ће да се потроши", објашњава Бранислав Милић, стручни сарадник на пројекту.

Град Бор ће се до краја године изјаснити о својим потребама, а реализација комплетног пројекта предвиђена је за март 2021. године.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво