Подигнута застава Чивијашке Републике

Подизањем заставе и чивијашким часовима у шабачким школама почела је "Чивијада" која је пола века заштитни знак града на Сави. Чивијаши кажу да све што у граду добро стоји, учврстила је чивија, а све што се клима, ту су, привремено, у шали, извадили чивију.

"Народе чивијашки, напредна хумористичка интелигенцијо и остали планетарни роде, чуј и почуј а понешто и пречуј!..." - почео је своју објаву Бора Божанић, чивијашки добошар.

Уместо звона, он је позвао шабачки подмладак на чивијашки час, на којем нема оцењивања. За катедром - прекаљени учитељи за хумор, подсетили су основце зашто су Чивијаши и да је смех најбоља гимнастика за тело и дух коју треба неговати.

Чивијашење је, кажу старији, право стваралаштво, а чивија шабачки синоним за досетку и виц који настају из свакодневног живота.

"Многи сатиричари су поникли у овом граду и надам се да ће и међу овом децом која су данас сјајно примила ову нашу причу, да ће једног дана и од њих постати неко славно име", Раде Ђерговић, афористичар.

"Заиста је право уживање бити међу шабачким малишанима, јер они сјајно разумеју све оно што садржи хумор, што садржи двосмисленост", нагласио је афористичар Александар Чотрић.

У наредна три дана, ни рођени Шапчани неће препознати свој град, јер ће само у карневалима учествовали више од 4.000 гостију са свих страна света. Биће, кажу организатори и смешних и озбиљних програма, ове године више од 20, све у духу обележавања пола века од прве забрањене Чивије.

"И ове године бираћемо најбоље из области афоризама, карикатуре, кратке сатиричне приче, изабраћемо новог председника Чивијашке Републике, играћемо чувену утакмицу између конобара и глумаца, политичара и новинара", најавио је Срђан Митрашиновић, директор ТО Шабац.

"Имамо беба три пута више него прошле године, значи око шестсто беба и исто толико родитеља", каже Радушко Јанковић, координатор Чивијашког карневала. "Ту рачунам и труднице, значи преко хиљаду учесника само у карневалу беба."

На чивијашким изборима, ко је нови председник, унапред се зна. У недостатку кадра, доводе Београђанина - судију Апелационог суда Миодрага Мајића, што ће, кажу у престоници хумора и сатире, гарантовати владавину права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво