Субвенције за тов свиња

Почетком ове године, Влада Републике Србије и Министарство за пољопривреду повећали су субвенције за свиње назимице са 10 на 15 хиљада динара. То је неке фармере подстакло да се озбиљније баве товом свиња, будући да су многи, због промењиве цене живог меса, одустали од тог посла.

Јосип Скендесровић фармер товљеника из Суботице, дуже од 15 година бави се овом производњом. Годишње на тржиште пласира око хиљаду товљеника, а у расплоду тренутно има четрдесет крмача.

"Цена је сада добра,коректна,после зимског пада што је бијо,сада мислим да је то ок, сада је то неких 150 плус ПДВ па достижемо неких 170, 180 динара то је коректно и у реду", каже Јосип Скендеровић из Суботице.

Душан Брчин из Бачке Тополе недавно се почео бавити овом производњом на шта су највише утицале најновије субвенције.

"Тренутно имам тридесет две крмаче и идем на четрдесет крмача. То је негде око седамстотина товљеника, тренутно. Крајњи план за сад оно што планирам неких осамдесет до стотину крмача, па видећемо колико будемо успели око тих субвенција и помоћи државе", наводи Душан Брчин.

Да су најновије мере владе Србије око повећања субвенција дале добре резултате, потврђују нам и на једној од наших већих фарми за узгој назимица и товљеника у Руском Крстуру.

"Наш годишњи капацитет је неких две хиљаде назимица приплодних и око 5.000 прасади за тов, могу да се похвалим да смо до краја септембра продали све количине", наводи Данило Јаковљевић, директор "Нуклеус аграра Ф1" у Руском Крстуру.

У Србији се годишње произведе око три милиона товљеника од тога двадесет одсто иде у извоз, а питање је може ли више и шта би требало урадити.

"Ми морамо схватити ову могућност за извоз веома озбиљно, са тим не смијемо да се играмо, да произвођачи свиња не прођу као произвођачи малина, вишања и трешања и томе слично, тако да у принципу сви актери у овој производњи почев од примарне производње, до кланичне индустрије до експортних фирми, морају да буду врло озбиљни, јер ако пропустимо овакву шансу, поставимо се као неозбиљни добављачи свињског меса на руско тржиште и сутра на кинеско тржиште мислим да нећемо имати перспективу у овом послу", сматра професор др Иван Радовић.

Према речима стручњака следећи корак који треба да уради министарство пољопривреде то је увођење оцене меснатости свињских полутки на линији клања, а то значи да ће се товљеници плаћати на основу меснатости, тиме ћемо добити да прави фармер добију бољу цену док ће се елиминисати повремени произвођачи и препродавци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво