Јагодина: Приоритет запошљавање особа са инвалидитетом

И поред настојања државе да унапреди положај и заштити права особа са инвалидитетом, у многим срединама оне се још суочавају са проблемима у свакодневној комуникацији и разним облицима дискриминације, посебно приликом запошљавања.

Запошљавање особа са инвалидитетом један је од великих проблема у свим локалним заједницама. И поред свега што закон прописује, поједини послодавци на различите начине заобилазе ту законску обавезу.

"Ако се и запосле особе са инвалидитетом, онда је то обично на одређено време, то се тек провуче 6 месеци и онда се испуни9 неки услов и просто отпусте ту особу и све остане на старом", каже Георгије Николић из Удружења дистрофичара Јужног Банатаħ.

И држава и особе са инвалидитетом, медјутим не губе наду. У Поморавском региону национална служба запошљавања више пута током године организује обуке за одредјене послове, како би на тај начин омогућила њихово брже запошљавање.

"У Удружењу жена сам радио обуку за пустовање вуне, за ткање и сада ова обука за шивење, тако да улазим у материју", објашњава Ратомир Алексић.

Једнократна субвенција за послодавце, који запосле особу са инвалидитетом је од 180 до 300 хиљада динара. Држава субвенционише и до 75 одсто зараде у првих 12 месеци.

"Нама су јавни позиви изашли 14. фебруара и позивамо послодавце да нам се јаве у циљу реализације тих програма", поручује Борис Стојанов, директор НСЗ Јагодина.

У Центру за самостални живот инвалида у Јагодини кажу да су особе са инвалидитетом понекад инертне у тражењу посла.На евиденцији је око 400 особа са инвалидитетом, а тек свака четврта активно тражи посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво