То су мајстори - кућа за 6 сати

Иновативни производи малог грделичког предузећа изазвали су велику пажњу и у иностранству. После сибирског прозора, конструктори "Дрво декора" створили су јединствено решење за кућу од дрвета која се слаже као лего коцке и која ће ускоро добити цертификат аустријске агенције за иновације.

Као лего коцкице - тако би у најкраћем могао да се опише изум мајстора предузећа "Дрво декор" из Грделице који су осмислили оригиналан начин за склање кућа од дрвета.

Велики труд и креативност који су уложили на крају се исплатио, јер су дошли до јединственог решења: делови се једноставно склапају, а шупљине могу да се испуне било којим изолационим материјалом.

Пут до решења није био лак, каже мајстор Јовица Станојевић:

"Било је потребно уклопити многе ствари. На крају смо дошли до заиста јединственог решења. За разлику од цигле, која мора да се фиксира, наши блокови су покретни једноставно клизају и приликом склапања може да се помера цео зид."

За кућу од дрвета, брвнару, викендицу, свеједно, која се склапа ово предузеће добило је највеће признање на недавно одржаном сајму грађевинарства у Београду. То и не изненађује када се има у виду чињеница да су 2013. године за, сада већ чувени "сибирски прозор" добили златну медаљу на сајму у Лондону. Ипак, кућа је много већи подухват, због чега су све време имали партнера из Аустрије.

"Од почетка смо имали пуну подршку Милуна Николића, нашег човека који годинама живи и ради у Бечу", истиче Миливоје Вељковић, директор "Дрво декора". "Без њега не бисмо могли ништа да постигнемо. Ускоро очекујемо да наша кућа, захваљујући њему, буде регистрована код аустријске агенције за патенте."

Интересовање за овакве куће већ је велико. На то не утиче само цена већ пре свега начин и брзина градње. Једна оваква викендица већ је никла на Власинском језеру.

"Кућу смо почели да склапмо око 10 сату ујутру, а завршили смо је око 16 часова", каже Миливоје Вељковић. "Велика је предност што то може да уради свако ко бар мало зна да рукује алатом."

Људи из малог али успешног грделичког предузећа показали су да су квалитетна идеја, креативност и стручност пресудни за пословни успех. За серијску производњу потребна им је већа производна хала, али и обртна средства. На тај начин би и ова кућа могла да постане препознатљиви бренд Лесковца и Србије.

rts.leskovac@rts.rs

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво