Читај ми!

Отровне бобице на пијаци?

Нишко јавно комунално предузеће "Тржница" забранило је продају ароније без сертификата на свих 11 пијаца у граду. Двојица мештана Сврљига пријавила да су им, једном као аронија, а другом као дивље боровнице, продате отровне бобице.

После објављивања навода Ненада Милојевића из Сврљига да је купио лажну аронију на нишкој кванташкој пијаци, РТС-у се јавио његов суграђанин, који тврди да су му, на истој пијаци, такве бобице продате као дивља боровница. Да ли су купљене бобице отровне или не показаће анализе фитосанитарне инспекције.

Од бобица које је купио као аронију, Ненад Милојевић је хтео да направи сок за трогодишње дете. Он каже да није знао да се на кванташкој пијаци аронија не продаје, као ни како тачно изгледа.

"Човек је рекао да то гаји на својој плантажи, да је то аронија и да му је то породични бизнис", каже Ненад Милојевић, и додаје да се није распитивао за адресу плантаже.

ЈКП "Тржница" ће после свега испитати све околности, јер Иван Љубеновић, за кога је Милојевић тврдио да је продавац, негира да је било када продавао нешто слично.

Радован Милојевић, директор Јавног комуналног предузећа "Тржница", каже да ће све бити проверено.

"Ми на дневном улазу нисмо имали овакву врсту производа. Имамо сигурносне камере па ћемо извршити анализу и контролу", каже Милојевић.

За децу и само три бобице могу бити смртоносне

Суграђане је упозорио Момчило Богдановић, наставник биологије и заљубљеник у лековито биље. Он каже да су уместо ароније купљене отровне бобице кокошјег грожђа - биљка помоћница.

"У литератури стоји да за децу чак и три бобице могу бити смртоносне, са неких простора где има органских ђубрива, посебно људских фекалија, а ово је коровска биљка која веома успешно расте на таквим просторима", каже Богдановић.

На сумњу да није реч о аронији наводи не само изглед бобица, већ и цена од 250 динара по килограму.

Према речима Слађана Костића, у продавницама здраве хране килограм сушених аронија је 1.600 динара, а кандираних 1.800 динара.

Тања Живковић, инжењер воћарства, објаснила је по чему се може препознати аронија. "Чашична ложа је горе, више је удубљена и има длачице, и то је карактеристично за аронију, док је то код кокошјег грожђа равно", каже Живковићева.

Шта су ови људи тачно појели знаће се после анализа, док ће остали после свега приликом куповине вероватно добро отворити очи.

Јавно комунално предузеће "Тржница" забранило је продају ароније без сертификата на свих 11 пијаца у граду.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво