Зашто се "руши" Кула?

Привреда Куле је 60-их и 70-их година била јача од целокупне привреде Црне Горе. Међутим, чувени кулски штофови, "Истра", "Кожара", "Крамер" више не постоје. Незапосленост у Кули већа од 50 одсто. Најновији катанац стављен на фудбласки клуб "Хајдук" који је 22 године у низу играо у "елити".

"Истра", "Кожара", "Штофара", "Крамер", "Техника", "Кулатранс" су међу 11 фабрика које више не раде у Кули. Фабрике су тренутно у стечају, а хиљаде људи је остало без посла.

Председник општине Кула Драган Трифуновић каже да стечајни управници у складу са законом продају имовину тих фабрика.

"Конкретно у фабрици 'Истра' одређени људи купују објекте, врши се пренамена, мислим да такав број запослених никада више неће бити у тим фабрикама", каже Трифуновић.

У Кули је незапосленост већа од 50 одсто. Само у последњих шест година у граду од 22.000 становника, њих 3.200 остало је без посла.

"Ти људи који су радили 30 и више година, сналазесе - или се баве пољопривредом или неким занатски преоријентацијама или услугама, али већина тешко живи. И још увек нису корисници социјалне помоћи, али како време одмиче, мислим да ће и они ићи пут центра за социјални рад", упозорава председник Синдиката радника фабрика у стечају Данило Обрадовић.

Међутим, они који су се окренули пољопривреди, ове године нису имали среће. Лед који је пао направио је штету на 90 одсто засејане површине. Од државе су добили обећање за накнаду два одсто процењене штете. Ипак се не жале.

"Мислим да је то једина грана у Војводини од које може да се живи, јер људи морају нешто јести. Ми се бавимо производњом поврћа. Кад видим људе мојих година који не раде, ја сам задовољан", каже Драган Вујков из пољопривредног газдинства "Вујков".

Нису задовољни ни власници локала, који све нижим ценама, па чак и бесплатним пићима, покушавају да привуку госте у вечерњим сатима. То зову "криза журком". И поред тога, гостију нема.

Потамнела и "једина светла тачка" 

Последњи катанац у Кули стављен је на фудбалски клуб Хајдук и то је само финале вишегодишњег пропадања једног града.

Због дуга од два и по милиона евра, директор Зоран Осмајић поднео је оставку и распустио скупштину и играче првог тима.

"Цео град је био фудбалски, комплетна привреда нам је пропала, остао нам је само Хајдук који је на крају потонуо као Титаник заједно са овим градом", објашњава вођа навијача "Зулу из Кулу" Александар Луковић.

Дуг је направљен деведесетих година, када је управа клуба одлучила да прода 50 пословних објеката испод трибина стадиона, које никада нису направили.

Директор стадиона у изградњи Милан Средановић каже да су купци радо долазили, да су тада имали пара и да су због добре цене локали продати. Објашњава да је на рачун локала направљен стадион, али да локали нису изграђени и да је направљен само фасадни део.

И док су фабрике затваране и радници остајали без посла, у Кули је последњих двадесет година победа Хајдука често била једина радост за град.

Сада Куљанима само остаје свеже сећање на светле фудбалске дане и далеко памћење на успешну привреду.

број коментара 43 Пошаљи коментар
(недеља, 18. авг 2013, 17:59) - LIk [нерегистровани]

..

Unisteno je sve zivo.Sve je prodato...sta je ovde cudno.I sada kada bi trebalo nesto da se uradi,svi gledaju samo (od danas do sutra) ajd uzimamo sta moze.A niko se ne seca kako je moglo biti.

(среда, 14. авг 2013, 14:25) - Lemi [нерегистровани]

Kula

Kraj je stigao

(уторак, 13. авг 2013, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Kuljanka

Volim svoju Kulu iznad svega, ali je strasno gledati njeno propadanje u poslednjih 10, 15 godina... Sve fabrike su privatizovane i umesto da rade i obezbede radna mesta, one samo jos vise "zakopavaju" narod i radnike. Grad se ne obnavlja vec propada i to malo sto smo imali. Pogresne ideologije, pogresni ljudi, pogresne vodje... Volela bih da moja deca mogu da odrastaju u lepoj, zelenoj Kuli u kakvoj sam ja odrastala i da ne propustaju subotom utakmice na stadionu Hajduka, ali nazalost... Mozda je vreme da se nesto preduzme i da vlast konacno shvati da MORA da spasava ono sto se spasiti da.

(уторак, 13. авг 2013, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

CC

Došla demokratija po svoje!!

(уторак, 13. авг 2013, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

briga

mi svoj lebac jedemo a tudju brigu brinemo.Takvi smo ti mi Srbi...nazalost.

(уторак, 13. авг 2013, 17:52) - Stojanovic,Detmold SR nemacka [нерегистровани]

Socijalisticki neproduktivitet

Dragi Citaoci,Svi vi mozete da krivite demokrate,nationaliste,socijaliste,naprednjake itd.samo nemojte sebe.niste ovako nesto zasluzili.svi drugi su krivi samo vi niste.Dok se u drugim drzavama radilo vi ste se ismejavali uz kaficu i pricali kako dobro zivite.imati platu od oko 2500 maraka 80tih godina a produktivitet 2,7 sati od mogucih 8 je trebalo svakom da bude jasno da se zivi na kredit.neko to treba nekad i da vrati.dok smo mi na zapadu radili i sparali vi ste se nama ismejavali. sada vecina gasarbeitera ima strano drzavljanstvo i ne misli da se vrati. Vi ste dijasporu na svaki moguci nacin oterali iz domovine ,pa sada kukate.Svake godine 4,5 miliarde Evra kao poklon od nas nije bilo dosta.Dok ovo pisem , PIJEM KAFICU i zelim vam sve dobro.

(уторак, 13. авг 2013, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Istra

Istra je solidno poslovala 90-ih kao i vecina fabrika koje danas nazalost ne postoje. Kamo lepe srece da 5. oktobar nikad nije dosao.

(уторак, 13. авг 2013, 16:05) - anonymous [нерегистровани]

re: zločin i kazna

Ma koji režim iz 90. godine, nas je uništio svetski poredak i crni kapitalizam. Ništa nije bolje ni u drugima zemljama na Balkanu i šire.

(уторак, 13. авг 2013, 13:02) - anonymous [нерегистровани]

Kula vs Zvezda

Kad Zvezda ili Partizan treba da bankrotiraju, cela drzava se angazuje da se upumpava novac u te iste propale klubove. Kad se privreda u ostatku Srbije gasi i umire, ukljucujuci i fudbalske klubove, nikome u Beogradu ne pada na pamet da reaguje.

Ili pustite sve da funkcionise po samoodrzivom kapitalistikom principu ili pomazite svima kao u socijalizmu.

(уторак, 13. авг 2013, 13:01) - Bojan Djuric [нерегистровани]

drugovi petooktobarci SADITE PECURKE !?

Da li se gradjani secaju kako je vlada pokojnog premijera Djindjica upadala u banke,firme,kompanije,proizvodne pogone sa onim kriznim stabovima,kako je posmenjivao sve sto zna o poslu,kako su prodavane fabrike,upadalo se unarodnu banku.Kako je Djindjic svojevremeno rekao rudarima u Borskom rudniku da "SADE PECURKE"Vise je mladih otislo iz Srbije od Petooktobaraca na ovamo,nego u Slobino ratno doba!