Кула без свог Хајдука

Хајдук из Куле од ове сезоне није део српске фудбалске елите. Не због фудбалера, који иза себе имају најуспешнију полусезону у историји Поноса равнице, већ због финансијске дубиозе која је директан плод недефинисаних односа и несређене законске регулативе у српском фудбалу. И тако је сада, финансијском кризом девастиран град у Бачкој, остао и без свог љубимца и, како Куљани сами кажу, "једине светле тачке".

Кула је  град који је итекако осетио све негативне нуспојаве које је транзиција донела Србији. Мали град у Бачкој, чија економија посрће баш као и у већем делу наше земље, дуго је неку врсту утехе и сатисфакције налазио у чињеници да има, за наше појмове, врло успешан фудбалски клуб. Дословце преко ноћи, у околностима које су вероватно могуће још само у нашем спорту, клуб традиције дуге 101 годину и са педигреом играња у елити 22 године у низу је морао да се повуче. 

Споран закон о спорту, нерешено питање власничке структуре професионалних клубова, неповољан амбијент за улагање у спорт - само су неки од разлога због којих је Понос равнице, како навијачи зову Хајдук, морао своје место међу најбољим српским клубовима да препусти некоме другом.

А утисак је свих, стручне и мање стручне јавности, да клуб који игра на стадиону крај Кишовог канала, све до колапса, никада није боље стајао. Хајдук је био финансијски изузетно стабилан, пре свега захваљујући преданошћу председника и финансијера Зорана Осмајића. Екипа, коју су чинила и два млада и два омладинска репрезентативца Србије (Никола Перић, Слободан Лалић, Марко Јевтовић и Младен Веселиновић), завршила је пролећни део сезоне 2012/2013 на четвром месту, одмах иза оних екипа које чине такозвану "велику тројку" српског фудбала.

Даљи напредак кулског фудбалског колектива чинио се неизбежним, а од ове сезоне, која је почела у викенду за нама, очекивало се да засени све претходне.

Међутим, само два дана након што су се фудбалери и стручни штаб вратили са припрема у Словенији, где су, између осталог, одиграли равноправан меч са италијанским Палермом, пронела се вест о безизлазној ситуацији.

Због дуга насталог давне 1990. године, због 50 локала испод трибина стадиона, челни људи клуба су повукли једини могући потез - повукли су се. Локали, продавани за ондашњих 1200 немачких марака по квадрату, никада нису завршени а новац је волшебно нестао. Некадашње руководство није учествовало у стварању дуга, покушавало је на све начине да реши или барем ублажи проблем, али у тренутним околностима и постојећим правним оквирима - то није било могуће.

И тако је овај никада довршени стадион, који се у званичним књигама води као њива, означио крај најперспективније екипе која је икада играла у белом дресу.

И зато сада, уместо у клубу у коме су многи од њих стекли суперлигашку афирмацију и стигли до дреса са државним грбом, Никола Перић, Марко Јевтовић, Слободан Лалић, Милош Цветковић, Младен Веселиновић и остали играју за Нови Пазар, Вождовац, Напредак, Спартак...

Једино потресније у целом овом случају, који иако погодио један фудбалски клуб у својој бити нема никакве везе са спортом, јесте то да, уколико се нешто драстично не промени, он најављује судбину и осталих клубова и фудбалских центара у Србији.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(уторак, 13. авг 2013, 22:58) - anonymous [нерегистровани]

Titanik

Ovaj brod ne plovi nigde...

Ovaj brod je potonuo....

(уторак, 13. авг 2013, 11:17) - anonymous [нерегистровани]

bruka

Gde je sad drzava da intervenise da klub ne propadne ,ovo je bruka za celu naciju sta smo doziveli....kuda plovi ovaj brod ...

(уторак, 13. авг 2013, 07:10) - anonymous [нерегистровани]

Hajduk

Kasno ste se setili da pišete o ovome...
Uvek samo Zvezda, Partizan..o manjim klubovima nikada...nije se znalo da ovaj klub daje mlade reprezentativce, da ima najbolju školu za golmane, da je bio 4. u prolećnom delu prvenstva, A možda i bolji s obzirom da su "večiti" imali obezbeđene bodove...
Ovo nije samo igra sa klubom, gradom, izigrana su i deca koja su život posvetila sportu...a u vom klubu su imali divno mesto za napredak... ko o njima brine?

Imali su tim za novu sezonu spreman za borbu za Evropu...
ŠTETA!
Na sličan način nestade i Smederevo..

(уторак, 13. авг 2013, 01:47) - Marija [нерегистровани]

.

Realna situacija srpskog sporta. Uzalud se talenti rađaju kad se uvek nađe neka šuša da pokvari priču. Kuljani su deprimirani. Svi do jednoga.

(уторак, 13. авг 2013, 01:47) - anonymous [нерегистровани]

KLAN

A sigurno da Vozdovcanski klan hoce da ceka dok njihova trula ekipa udje u Super ligu. Mora stadion da pocne da se isplacuje. Jadni Hajduk, nema nikakav klan iz sebe...

(понедељак, 12. авг 2013, 22:18) - Милош [нерегистровани]

А гдје је ФСС

Срамота што се један Хајдук угасио.Могли сте да помажете друге клубове,да правите стадионе ,донирате рефлекторе. Е па могли сте помоћи и Хајдуку !!!

(понедељак, 12. авг 2013, 21:34) - anonymous [нерегистровани]

hmmm

a koliko zvezda duguje? pa se ne gasi I cak dovodi pojacanja??

(понедељак, 12. авг 2013, 21:07) - Pišta bači [нерегистровани]

Hajduk živi večno

Po istoj logici Zvezdu i Partizan momentalno gasiti!

(понедељак, 12. авг 2013, 16:55) - pedja [нерегистровани]

zvezda

Po meni, bolje da su ugasili zvezdu.Hajduk je daleko bolji klub.

(понедељак, 12. авг 2013, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Kuljani

Banjaluka i Borac će zauvijek pamtiti ovaj klub, klub koji je prvi pregazio Drinu. Hvala vam braćo za sve. Veoma tužan trenutak