Читај ми!

Пожар на Тари под контролом

Ватрогасци ставили под контролу пожар на врху Столац на Тари, на граници са Републиком Српском. Пожар у општни Гаџин Хан, после два дана гашења, локализован са лесковачке, али не и са нишке стране.

11.15 - Пожар на Тари на врху Столац стављен је под контролу, потврђено је РТС-у у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије, јавља дописник РТС-а Јелена Божовић.

Ватрена стихија у Србији траје већ петнаест дана. До сада је изгорело 11.000 хектара траве, ниског растиња, шума. Пожар на Тари, на врху Столац, на граници са Републиком Српском је под контролом, потврђено је РТС-у у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије.

У два бочна правца, на том брду се убрзано пробијају противпожарни путеви, ангажовано је 145 професионалаца, добровољаца и мештана, а ватром је захваћено више од 60 хектара шума. Током ноћашњих интервенција, када се ватра нагло разбуктала, ватрогасци су успели да сачувају шест кућа у насељу Спасојевићи, са двадесетак становника.

Евакуације није било, а планирана дејства из ваздуха онемогућаваo je густ дим који је прекрио тај део Таре. На осталим секторима пожар је локализован, током ноћи није било ширења ватре, а ватрогасно-спасилачке јединице дежурају.

Драматично је и код Сурдулице и Владичиног Хана где су ватрогасци и мештани ватру зауставили на 15 метара од кућа.

Пожар у општни Гаџин Хан је, после два дана гашења, локализован са лесковачке, али не и са нишке стране, изјавио је агенцији Бета начелник Сектора МУП-а Србије за ванредне ситуације Предраг Марић.

У гашењу, поред руског авиона "беријев", учествује и пољопривредна авијација и додао да околна села нису непосредно угрожена, навео је Марић. Пожар у Гаџином Хану гасе 23 ватрогасца из Ниша, 30 припадника Војске Србије, седам радника "Србијашума" и мештани, а ускоро треба да стигне и појачање.

Према Марићевим речима, на подручју Сурдулице два села су "релативно близу пожара" и у њих упућено људство за одбрану, као и руски хеликоптер који је гасио пожар на Тари.

На Бабином Зубу у општини Књажевац гори 200 хектара шуме.

Гостујући у Дневнику РТС-а, заменик начелника сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Ђорђе Бабић апеловао је на грађане да не пале њиве, јер је, како је рекао, биљни покривач веома сув, што доводи до брзог ширења пожара. 

"Ми смо јуче већ били локализовали пожар на Бабичкој гори, а немарни грађани су на 500, 600 метара непосредно од пожара поново палили траву и коров и пожар је захватиo већи део", рекао је Бабић. Он је најавио да ће се свуда истраживати узроци пожара и да ће починиоци бити кажњени, а указао је и на проблем недостатка воде за гашење пожара.

"Многи резервоари и акумулације су при крају. То нам је исто велики проблем, тако да за допремање воде морамо одлазити даље и трошимо много више времена", рекао је Бабић. Он је истакао и недостатак ресурса, јер Србија нема противпожарних летелица, недостаје минимум око 2.000 ватрогасаца, а противпожарна возила су стара и по више од 30 година.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара