Читај ми!

Одбрана Мокре Горе од пожара

Четинари на Тари и даље горе, а најтеже је на делу ка Мокрогорским шумама. Три руска авиона, од којих је један данас долетео у Србију, укључила се у гашење пожара. Пожар у прокупачкој општини стављен делимично под контролу. Куће у селу Нови Ђуревац више нису угрожене.

 21.19 - Ватрогасци настављају борбу са ватром на Тари и чине надљудске напоре да зауставе пожар ка Мокрој Гори, јавља дописник РТС-а Славица Јовановић.  

19.10 - Куће у селу Нови Ђуревац више нису угрожене, пошто је пожар делимично стављен под контролу, јавља дописнак РТС-а

17.25 - Пожар у општини Прокупље ван контроле и прети да угрози четири куће у суседном селу Нови Ђуревац, јавља дописник РТС-а. Руски авиони преусмерени ка Прокупљу.

13.50 - Сва три руска авиона почела да гасе пожар на Тари, јавља дописник РТС-а. 

На више локација у Србији букте пожари, али за сада нема потребе за евакуацијом становништва, кажу у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије. Пожари се тренутно гасе на Тари и у околини Прокупља, Власотинца и Гаџиног Хана. Најтеже је на Тари, где је ватром захваћено 1.400 хектара шуме. У гашење се укључила три руска авиона, која су после Таре преусмерени ка Прокупљу.

Четинари на Тари и даље горе, а најтеже је на делу ка Мокрогорским шумама, Кршањској главици где је и навише људи како би се зауставило ширење ватре ка Иверу и Мокрој гори, јавља репортер РТС-а. Деца и туристи смештени на Митровцу су добро и безбедни.

Уз линију ка Липовачком потоку ка Заовинама ватрогасци бране да ватра продре даље ка Мокрој гори. Ватрогасци и добровољци просецају баријеру у шуми дужине 3,5 километара, ширине 20 метара како би се пресекао пут ватри. 

У гашењу пожара помогли су три руска авион "иљушин" носивости 42 тоне и два "беријева", носивости 12 тона, од којих је један данас слетео у Ниш. Данас је после 12 сати био и први лет авиона.

Због техничких проблема, вратио се хеликоптер "ми 26", који је такође данас требало да слети у Ниш, а разматра се могућност да буде замењен још једним авионом "иљушин 76".

У борби са ватреном стихијом је више од 400 ватрогасаца, припадника Жандармерије, војске, радника Националног парка Тара, "Србијашума". Већина њих је ту данима. Јутрос им се придружило и стотинак добровољаца из Ужица, који су са градоначелником стигли на мокрогорску страну Таре да би помогли ватрогасцима на делу ка Иверу, а тамо су и грађевинске машине Парка природе.

Лекари саветују становништво да не напушта кућу ако се осећа густ дим споља, а ако морају да носе са собом течност и мокре мараме које ће ставити на дисајне органе.

Редитељ Емир Кустурица рекао је да би требало да постоје планови и да се активирају газдинства, како би Србију обезбедили од ватре и додао да очекује да ће коначни удар ватри задати киша.

Куће у Топличком округу безбедне

Пожар у атару села Ргаје у општини Прокупље, који се данас поподне због јаког ветра отео контроли, и претио да захвати четири куће у суседном селу Нови Ђуревац, након дејства руских авиона и пољопривредне авијације, делимично је стављен под контролу. Тако да су куће за сада безбедне.

Током ноћи на овој локацији, где гори више десетина хектара храстове и борове шуме, пашњака и ливада, дежураће око 40 ватрогасаца, припадника војске и полиције.

Пожар код села Мердаре, дуж административне линије са Косовом, који се већ пет дана држи под контролом, поново прети да се разгори на два места.

Пожари у селима Доњи Статовац, Ранкова Река, Здравиње, Мађаре, Прекопуце и Сварча, данас поподне стављени су под контролу.

Поред ватрогасаца из Прокупља, у гашењу пожара учествују и њихове колеге из Ниша, Крушевца, Куршумлије и Крагујевца.

Пожар у селима Бановићи и Ћирковићи у подножју Копаоника, у општини Лепосавић на северу Косова је локализован.

У пожару који је избио јуче после подне изгорела су два помоћна објекта али су куће спасене и заустављено је даље ширење ватре. У гашењу пожара учествовали су мештани, ватрогасци и радници Одељења за елементарне непогоде који су и даље на терену и прате да ветар који дува не распири ватру.  

Локализован је и пожар који је избио током ноћи у селу Вучковица у Драгачеву, захвативши 50 хектара шуме.

И пожар који се у току вечери разбуктао код Сурдулице ватрогасци су успели да локализују и да спрече његово ширење до кућа у насељу поред аутобуске станице у том граду. Ватра је дошла на само 50 метара од кућа, али је стављена под контролу пред поноћ и не прети да угрози становништво.

Пожар се распламсао када је ниско растиње у току дана почело да гори, а потом је ветар пренео варнице на крошње борове шуме, кажу у ватрогасној служби.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара