Читај ми!

Инклузија за пример

Доношењем Закона о основама система образовања, од 2009. године и деца са сметњама у развоју укључена су у редовни образовни систем. Основна школа у Севојну, која је прва увела инклузивно образовање, пример је добре праксе.

После националне обуке, јачања капацитета школа, рада интерресорне комисије и педагошких асистената, инклузивно образовање уведено је у свим школама на подручју Златиборског округа.

У редовним, инклузивним одељењима са овoг подручја, наставу похађа 720, а у специјалним школама осамдесеторо деце са сметњама у развоју.

У Основној школи "Алекса Дејовић" у Севојну, која служи као пример добре праксе, њихово дружење, учење и пријатељство, траје већ пет година.

Павле Марић, ученик 6. разреда ОШ "Алекса Дејовић" у Севојну каже да му обично другови помажу и да се брзо навикао, тако да нема великих проблема.

И мада знатно млађи, иста атмосфера је и у једном од првих разреда где је Душан Гајевић, миљеник својих другова. Немања, Душанов друг каже да би волео да школа ради ноћу, јер воли да вози Дулета у колицима.

"Ја волим када ми они помажу и кад идем у школу", каже Душан.

Уз обуку на националном нивоу, рад по индивидуалним или прилагођеним програмима, учитељи и родитељи ускоро ће добити и помоћ педагошких асистената.

"Не постоји никакво готово решење", каже Славица Димитријевић, учитељица. "Свако је дете свет за себе. Наравно, свако дете тражи одређени приступ који треба надоместити."

Драгана Гајевић, Душанова мајка, каже да је овај програм за децу као што је Душан веома корисна ствар, јер се тако социјализују и уче неким стварима које не могу да науче код куће.

Педагошки асистент пружа подршку наставнику и ученику, објашњава Радица Благојевић, психолог ОШ "Алекса Дејовић", али и стручним сарадницима и уопште целој школи.

Све што је до сада у ужичком крају учињено у области инклузивног образовања има видљиве резултате, посебно у отклањању почетних проблема у настави.

Јелена Павловић, координатор инклузивног образовања за Златиборски округ, истиче да су ови проблеми отклоњени обуком и материјалима које су школе добиле, увођењем новог закона, као и обезбеђењем финансијских и других неопходних средстава.

Увођењем инклузивног образовања у свим школама на подручју Златиборског округа постигнута је и сензибилизација на ширем нивоу, као и смањење предрасуда и стереотипа који прате родитеље и децу са сметњама у развоју.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво