Читај ми!

Ледени дани прошли

Најгори део зиме је прошао, ледених дана неће бити, кажу у РХМЗ-у. Лед на Дунаву код Новог Сада оштетио више понтона. Због снега 67 школа неће радити следеће недеље. До више од пет хиљада људи може се само хеликоптером. Снежно невреме до сада однело 22 живота.

16.31 - Старац погинуо када се на њега срушио кров штале у селу Ловци код Јагодине.

14.29 - Због снега и прокишњавања кровова у понедељак неће радити 67 школа.

14.12 - Лед на Дунаву код Новог Сада оштетио више понтона и угрозио већи број чамаца и других пловила.

14.10 - Због пуцања цеви у Прокупљу четвртина граћана остала без воде. Нормализација снабдевања очекује се током ноћи.

13.54 - Кров на пољопривредној згради у селу Теочин на Сувобору срушио се под теретом снега.

12.47 - Tешко поврећен мушкарац у Ваљеву док је чистио лед, преноси Бета.

11.50 - Под теретом снега урушио се кров на кући Милентија Милићевића у Жичи код Краљева, јавља дoписник РТС-а.

8.38 - Повређена жена када јој је на главу пала већа количина снега коју су бацили грађани са зграде коју су чистили, рекла је портпаролка Хитне помоћи Нада Мацура.

Снег је и ноћас падао у већем делу земље. Међутим, најгори део зиме је прошао. У Републичком хидрометоролошком заводу кажу да су ледени дани иза нас.

"Најгоре је прошло. Више ледених дана неће бити, али ћемо имати и позитивне и негативне температуре што је веома битно због топљења снега", рекао је директор РХМЗ-а Милан Дацић у Дневнику РТС-а.

Он каже да РХМЗ свакодневно прави прогнозе базиране на нумеричким моделима и да у том прогностичком материјалу нема проблематичних ситуација у вези са отопљавањем.

У случају неповољног развоја, бујичне поплаве могу да се појаве на Власини, Морави, Тимоку, каже Дацић и наглашава да то можемо очекивати само у случају високих температура. 

И у Дирекцији за воде кажу да у наредних 10 дана нема опасности од поплава, али упозоравају општинске власти које нису очистиле канале да то учине.

И даље је најтеже у Сјеници, а због снежних наноса, неколико хиљада мештана планинских села и даље је блокирано.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Предраг Марић каже да се тренутно до 5.599 људи може доћи само хеликоптером. Највећи део тих људи, око 4.700 живи на територији општина Сјенице, Пријепоља и Нове Вароши.

"Нису сви локални путеви прочишћени, али се до осталих људи којима је помоћ потребна може доћи санкама или пешице", рекао је Марић.

На подручју Краљева још увек је завејано 160 километара планинских путева, који воде до 145 домаћинстава са укупно 257 житеља, рекао је Танјугу начелник градског Штаба за ванредне ситуације Радоица Кочовић.

Највећи број завејаних домаћинстава у планинама изнад Ушћа и Студенице, на висоравни Рудно, као и на обронцима Гоча и Гледићких планина.

Влада Србије послала је још 215 тона дизел горива и хиљаду и по тона литара безоловног бензина општинама у којима има највише проблема у рашчишћавању завејаних путева.

Због снега и прокишњавања у понедељак ће 67 школа остати затворено. Снежно невреме у Србији однело је до сада 22 живота, а за две особе се још трага.

Јутрос је настављена потрага за Момчилом Николићем из Растишта кога је у недељу на делу пута Перућац–Растиште затрпала снежна лавина и повукла са собом у језеро Перућац.

Према речима начелника Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предрага Марића потрага ће трајати док Николић не буде пронађен.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво