Читај ми!

Хеликоптери допремили храну

Потрага за несталим код Перућца наставља се сутра. Приоритети: eвакуација завејаних, допремање помоћи угроженима и стабилно снабдевање струјом. Хеликоптер допремио храну морнарима на Дунаву код Смедерева. Од смрзавања до сада умрло 20 особа, 10 особа изгубило живот у лавини на Космету.

17.55 - Обустављена потрага за Момчилом Николићем, кога је лавина затрпала код Перућца. Потрага за њим наставља се сутра.

17.45 - Саобраћај на регионалном путу Врање - Власе - Лесковац прекинут је због снежне лавине код села Добрејанце, изјавио је Танјугу начелник Одељења за ванредне ситуације у Врању Дракча Станојковић.

17.01 - Око 16.30 почела акција ронилаца и Жандармерије на проналажењу Момчила Николића из Растишта, кога је јуче затрпала лавина на делу пута Перућац–Растиште.

15.36 - Хеликоптер МУП-а Србије допремио храну и лекове морнарима барже која је од прошле недеље заробљена на Дунаву код Смедерева.

15.30 - ЕПС усвојио одлуку о попусту од 30 одсто на рачун за струју за фебруар за све који су имали 15 одсто нижу потрошњу него у јануару.

14.29 - У делу Интензивне неге на Одељењу хирургије Ургентног центра почео је да прокишњава кров, због чега су пацијенти премештени у друге просторије.

13.00 - Успостављен саобраћај на путу Ђердап–Доњи Милановац, саопштили су из "Путева Србије".

12. 01 - Снежна лавина затрпала је део пута Хидроелектрана Ђердап–Доњи Милановац.

11.30 - Потрага за несталим Момчилом Н. на кога се јуче сручила лавина требало би да буде настављена данас. Екипа ронилаца стиже из Београда.

10.05 - Полиција, ватрогасци и грађани настављају потрагу у селу Рестелица за особом за коју се претпоставља да је затрпана под лавином снега.

Спасилачке екипе Жандармерије и ронилаца МУП-а Србије обуставили су потрагу за Момчилом Николићем из Растишта, кога је јуче затрпала лавина на путу Перућац-Растиште и наставиће је ујутру.

Начелница Полицијске управе Ужице Драгица Јевтовић рекла је да после сат и по потраге, рониоци у залеђеном језеру нису данас успели да пронађу Николића. Потрагу отежава лед који је дебљине до метар и по на језеру.

Спасиоци су уз помоћ механизације и мештана јуче претражили цео копнени део и снег је рашчишћен, али мушкарац није пронађен. Његова супруга и двоје деце јуче су евакуисани у Бајину Башту.

У Смедереву је успешно изведена акција допреме хране за 13 морнара на српском и украјинском броду на ледом окованом Дунаву.

Акција допремања хране хеликоптером је трајала кратко, таман толико да се доставе потрепштине двојици морнара ЈРБ-а коју су на Дунаву осам дана. Они су јуче упутили апел за помоћ и затражили да им се достави храна.

Осим двојице моранара ЈРБ-а, на Дунаву се налази и 11 украјинских морнара који су три дана заробљни на броду. Украјински морнари су секиром успели да разбију лед и малим чамцима дођу до обале где им је достављена храна.

Лед на Дунаву код Смедерева заробио је два бродска шлепа и један брод. Тоне мазута и вештачког ђубрива на њима у овако непредвидивим околностима могли би изазвати еколошку катастрофу.

Шеф Лучке капетаније Смедерево Хранислав Мирковић рекао је да су 52 пловила окована ледом на Дунаву код Смедерева и Гроцке.

Приоритети спасилаца и надлежних у Србији јесу eвакуација завејаних, допремање помоћи угроженима и стабилно снабдевање електричном енергијом. Од смрзавања до сада умрло 20 особа, 10 особа изгубило живот у лавини на Космету. Настављена је потрага за још једним несталим.

Најтежа ситуација је у Пријепољу, Прибоју, Новој Вароши и Чајетини. Из критичних подручја до сада је спасено 253 особе. Завејано је 24.600 домаћинстава са више од 70.000 становника. Непроходно је близу 9.000 километара путева.

Помоћ из Робних резерви џиповима, моторним санкама или пешке допрема се завејаним домаћинствима у 21 општину. Начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Марић рекао је да ће се храна данас делити у Сечњу, Куршумлији, Александровцу и Блацу.

Отапање снега већ је почело да прави проблеме. У делу Интензивне неге на Одељењу хирургије Ургентног центра почео је да прокишњава кров, због чега су пацијенти премештени у друге просторије.

У Центру за плућне болести Клиничког центра у Крагујевцу такође прокишњава кров и постоји могућност да се уруши.

Радници краљевачког предузећа "Западна Морава" разбили су више од километра ледених чепова узводно од ушћа Ибра у Мораву. Посао им успорава неприступачан терен и балвани који гомилају санте леда у кориту реке.

Влада АП Војводине формирала је Координационо тело за борбу против поплава, саопштио је председник Владе Војводине Бојан Пајтић нагласивши да "у марту прети реална опасност од поплава".

Снег који од синоћ пада на Косову изазвао је много проблема и на путевима у покрајини, а најтежа ситуација је у Метохији где је снежни покривач у појединим местима достигао висину до два метра.

Петоро Срба, у селу Медреговац у општини Подујево још увек је потпуно одсечено од света.

Нека села у општини Качаник су потпуно блокирана, у блокади су и неки сеоски путеви према Брезовици, а непроходни су и путеви који север Косова преко Бањске и Тресаве повезују са Новим Пазаром и пут Пећ–Кула–Рожаје.

Отежан је саобраћај на два алтернативна путна правца који су, због барикада које нису уклоњене испред прелаза Јариње и Брњак, једина веза становништву севера Косова са централном Србијом.

На Косову су на снази редукције електричне енергије, на северу покрајине у питању су једночасовна искључења струје, док у осталим деловима Косова поједини потрошачи без струје остају по три сата и дуже.

У региону Шар-планине и у појединим планинским пределима у Метохији постоји опасност од снежних лавина.

Ни у великим градовима брзина чишћења не може да се одупре обилности снега који пада. Деца су на распусту, а среда, четвртак и петак и за остале су нерадни дани. А према ранијим најавама, данас и сутра радиће само они који морају.

Без обзира на изненадне слободне дане, у Ауто-мото савезу не саветују полазак на пут. 

Потрошња струје је максимална. Иако пренапрегнут, систем издржава. Мере уштеде које се спроводе неколико дана, кажу, донеле су уштеду од свега пет одсто.

Упркос великој потрошњи струје, рестрикције за грађане, подсећају у ЕПС-у, нису у плану.

Штедња и рационалнија потрошња у домаћинствима, гашење сувишних сијалица и искључивање бар једног ребра на грејалицама и даље је неопходно.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво