Светски дан бубрега

Светски дан бубрега ове године се обележава под слоганом "Здрави бубрези за све". У Србији, на трансплантацију бубрега чека хиљаду пацијената, па је неопходно повећати број донора, а повећава се и број бубрежних болесника. У Лесковцу је на некој врсти дијализе скоро 150 људи.

У Центру за дијализу лесковачке Опште болнице сва су места попуњена. Више од стотину пацијената је на хемодијализи. Педесепетогодишња Стана Јовановић из Доњег Бријања већ три године је овде сваког другог дана.

"Три пута недељно долазим, добро се осећам, кући могу да обављам све послове", каже Стана Јовановић.

Перитонеумска дијализа је новина у раду ове службе. Тридесет пацијената је на дијализи у кућним условима.

"Много је лакше, јер не долази се у Центар и није потребна помоћ медицинског особља објашњава Верица Ђорђевић која је овде због прехладе.

"Четири пута дневно радим у тачно одређено време, све сама понекад ми помогне супруг", каже Верица Ђорђевић.

Савесно, одговорно, стручно у једном од новијих Центара за дијализу ради тим лекара и медицинских сестара. Нажалост посла све више.

"Више од 100 пацијената долази неко једном, неко два пута и највише три пута недељно у зависности од  стања организма", каже Злата Димитријевић, медицинска сестра.

"Број других болести, које доводе до бубрежне болести као што су дијабет и хипертензија су све више присутни онда је и број болесника који дођу до дијализа све већи", каже др Миомир Прокоповић, начелник службе нефрологије.

Процењује се да свака десета особа у свету  има неки облик оштећења бубрега. Подмукла болест, кажу стручњаци. Зато је редовна контрола пре свега крвног притиска и шећера у крви неопходна. На Светски дан бубрега Центар за превенцију лесковачког Дома здравља међу грађанима.

"Здрав бубрег за све", овогодишњи је мото, пре свега за оне који су на дијализи и чекају бубрег како би наставили нормалан живот. Без донора, односно хуманости и солидарности, то није могуће. Циљ је повећати број кадаверичних трансплантација.

"У Србији има 90 одсто трансплантација које се раде од живог даваоца и 10 одсто од кадаверичног. Тај проценат кадаверичних трансплантација повећава се задњих година све више, али то је још увек недовољно, јер у свету је тај проценат кадаверицних трансплантација 30 одсто. У Лесковцу се добро ради и морам да кажем да смо за последњих десет година трансплантирали 30 до 50 пацијената из овог краја", каже проф. др Видојко Ђорђевић.

Бубрег има кључну улогу у одржавању живота. Зато је потребно чувати га превентивним прегледима, животом без дуванског дима, довољном физичком активношћу и једним од најважнијих златних правила- дан почните са чашом воде.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

број коментара 0 Пошаљи коментар