Читај ми!

Пиротски потрчко помаже најсиромашнијима

Двадесетједногодишњи Алекса Живковић који већ две ипо године пружа суграђанима услуге плаћања, куповине и доставе на кућну адресу, активан је и у разним волонтерским акцијама. Тренутно, у сарадњи са Црвеним крстом, Центром за социјални рад и уз финансијску помоћ Општине, реализује пројекат "Солидарна одећа". У питању је прикупљање гардеробе за социјално угрожене.

Познати пиротски "Потрчко" и даље крстари градским улицама, али се сада на његовом бициклу нашло место и за пакете за гардеробом.

Наиме, заједно са својим друговима, а по угледу на светске градове, Алекса Живковић је дошао на идеју да прикупља одећу, како би помогао, пре свега, породицама са више деце. У посебном сандуку, грађани одлажу гардеробу која се најпре носи на прање, а затим доставља онима којима је најпотребнија.

"Постоји могућност да се пројекат прошири и да се у граду пставе још 4 - 5 контејнера за овакав начин прикупљања половне гардеробе", Алекса Живковић.

Породица Пешић има четворо деце и зато, кажу, сваки комад одеће буде практично искоришћен.

"Деца брзо расту, гардероба се брзо прља, а ми имамо и такве активности код куће да радимо и са бојама, глином", каже Момчило Пешић.

Иначе, људима је чудно како је могуће да када сви нешто грабе - он даје. То је једноставно један леп моменат код Алексе, кажу, који њега чини добрим човеком.

Не запоставља ни своје најстарије суграђане, којима без икакве надокнаде, помаже у испуњавању обавеза које нису у стању сами да заврше.

"Много ми значи, да није он, на нигде, али ја само позовем, он дође, услужи ме лепо", каже Станика Хоџић, пензионерка.

Овај хумани, млади човек се ту не зауставља. Већ има идеју за нови пројекат који ће, нада се, подстаћи пре свега, његове вршњаке да помажу људима и шире доброту.

"Оптимиста сам и радићу ово и све друге ствари док год видим да то доноси неке добре промене", Алекса Живковић.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910


 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. нов 2014, 20:41) - anonymous [нерегистровани]

Momak je za primjer...

...kao sto je i postar,cini mi se iz Kursumlije,za primjer je...na njega mogli bi se ugledati mnogi,mnogi koji ne znaju sta ce od dosade...Srbija sa ovakvim,Momcima za primjer,bice drugacija...