Поскупело гориво

Возачи ће од данас плаћати гориво скупље за у просеку за динар 16 пара. Министарство енергетике предлаже да се цене деривата, уместо на 15 дана, усклађују једном месечно са кретањем цена сирове нафте.

У Србији је од данас гориво у просеку скупље за динар и 16 пара. Очигледно је да предложеног смањења акциза неће бити у скорије време. У Министарству енергетике предлажу промену Уредбе о формирању цена нафтних деривата.

Уредба о ценама нафтних деривата је на снази већ девет година, а сада ће се мењати рокови и начини формирања цена.

Предлог је да се цене деривата уместо као до сада, на 15 дана, усклађују једном месечно са кретањем цена сирове нафте на светском тржишту и курса долара, сазнаје РТС.

Друга новина је да се услов за њихову промену стиче када се укупна цена нафте промени најмање за три и по одсто на више или ниже, уместо до садашњих један и по одсто.

"У понедељак ћемо надлежним министарствима послати на сагласност измењену Уредбу и очекујемо да је Влада усвоји у четвртак или за 15 дана. То значи да гориво у наредних месец, месец и по не мора да поскупи. Да смо то применили од Нове године било би рецимо два поскупљења, а не шест као до сада", рекао је државни секретар у Министарству енергетике Душан Мракић.

Иако ће Уредбу поштовати, за приватне нафташе одлука о њеној промени је изненађујућа. Кажу да се поново враћа на режим формирања цена од пре три године, када су исто мењане на 30 дана.

Нафташи сматрају да је боље полако се припремати за тржишно пословање и залажу се за берзанско усклађивање цена деривата, а не према цени сирове нафте.

"У другим тржишно орјентисаним земљама цене се мањају дневно, недељно не чека се толики период, тако да су то мала померања цена, али су она стална и зависе пре свег од цена деривата, али не од сирове нафте", навео је председник УО Удружења нафта Небојша Атанацковић.

Министарство енергетике покушава да примени још једну меру, да се смање произвођачке цене деривата, коју одавно траже посебно домаћи прометници.

Због тога је сугерисано НИС-у да преиспита прерађивачке цене посебно евродизела где има и највише простора.

Неки нафташи сматрају да ни те новине неће драстично смањити поскупљења деривата јер цена сирове нафте бележи стални раст. Тренутно барел кошта 86 долара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво