Читај ми!

"Стандард eнд Пурс" потврдио кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Стандард енд Пурс" потврдила је кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+ и задржава стабилне изгледе за његово даље повећање, на корак до инвестиционог.

Истиче се да је рејтинг Србије подржан пре свега кредибилном макроекономском политиком и адекватним девизним резервама које су у 2022. години повећане за више од 800 милиона евра и на крају новембра биле на рекордно високом нивоу од 17,3 милијарди евра, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Додаје се да из "Стандард енд пурса" наводе да ће висок ниво девизних резерви помоћи ублажавању негативних ефеката потенцијалних екстерних шокова.

"Још једна добра вест која нам стиже од рејтинг агенција, а упркос свим изазовима са којима се цео свет суочава у последњих неколико година. Ово је најбољи доказ да водимо одговорну и исправну економску политику", оценио је овим поводом министар финансија и потпредседник Владе Синиша Мали.

Из Агенције оцењују како би кредитни рејтинг Србије могао бити додатно повећан уколико се покаже да су негативне последице, настале због сукоба у Украјини, обуздане и под контролом и ако би се раст српске привреде убрзао изнад очекивања, наводи се у саопштењу.

Услед слабије домаће потражње која проистиче из неизвесности и растуће инфлације која оптерећује приватну потрошњу, ниже спољне тражње везане за нижи раст у Европи, али и као последица рестриктивне монетарне политике, пројектује се стопа раста БДП-а у 2023. години од 2,1 одсто у поређењу са 2,5 одсто у овој години.

Као последица тога очекује се да ће доћи до раста фискалног дефицита и дефицита текућег рачуна, међутим већ од 2024. године прогнозира се да ће се раст бруто домаћег производа вратити на ниво изнад три одсто.

"У времену кризе сваки раст је добар, нарочито након вести да европске економије већ клизе ка рецесији. За Србију је битно да очува раст који је остварила, па макар он био и успорен", оценио је Мали.

Очекује се наставак реформи уговорених аранжманом са Међународним монетарним фондом и додаје да ће финансијска подршка коју подразумева аранжман обезбедити додатну сигурност српским финансијама и омогућити ефикасније управљање јавним сектором.

У условима глобалне енергетске и економске кризе изазване сукобом у Украјини и продуженим дејством пандемије коронавируса на који се надовезује растућа инфлација помоћ Србији биће подршка Међународног монетарног фонда како би што безболније пребродила овај период, наводи се и додаје да се тиме стиче и додатна сигурност да последице сукоба не зауставе започете реформе.

Како се истиче, висок прилив страних директних инвестиција, улагања државе у инфраструктурне пројекте, очувана стабилност девизног курса и стабилност банкарског сектора који је остао добро капитализован, профитабилан и ликвидан, смањено учешће проблематичних кредита, стабилан јавни дуг, упркос кризи која траје већ скоро три године, омогућили су Србији да одговори на изазове, настави инвестиције и очува привредни раст.

Стабилна прогноза за наредни период доказ је да Србија наставља да води одговорну монетарну и фискалну политику усмерену на даље реформе, у циљу побољшања пословног окружења, повећања инвестиција и очувања стабилности, додаје се у саопштењу.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво