Читај ми!

Путниковић за РТС: Европа се није на време обезбедила, скупо је платила санкције Русији

Права зима још није почела, а испоруке руског гаса у централну и западну Европу све су мање. Уредница портала "Енергија Балкана" Јелица Путниковић каже за РТС да се Европа није на време обезбедила, као и да је скупо платила санкције Русији. Поручује и да су се у Европи касно сетили да им Америка скупо наплаћује свој гас.

"Гаспром" је најавио да би данас могао да смањи или чак потпуно обустави испоруке и преко Украјине ако та земља не пусти све количине намењене Молдавији. Власти Украјине и Молдавије сматрају то уценом. Русија поручује и да неће испоручивати гас и нафту земљама које ограниче цену.

Јелица Путниковић наводи да сада преко Украјине иде око 42 милиона кубних метара гаса дневно, што значи да то нису пуне количине које могу да се транспортују тим правцем.

"Мислим да је ово било упозорење Молдавији и Украјини, јер заправо Молдавија препродаје свој гас Украјини, јер Украјина не наручује директно гас од Русије. Надајмо се да ће бити памети, да ће они наставити да испоручују све у Молдавију и да не дође до тога, а верујем и да Русима није до заоштравања ситуације са Европом", наводи Путниковићева.

Из Европске уније уверавају да је зависност од руског гаса пре рата била и 41 одсто и да је у новембру пала на девет посто. Америка је рекла да тешко може да достави и оних уговорених 15 посто.

Путниковићева наводи да је Европа увозила амерички гас што директно, што индиректно – Кина је препродавала Европи.

"Са друге стране, куповала је Европа руски утечњени гас који је стизао ЛНГ танкерима", додаје.

Указала је да Русија четврти произвођач ЛНГ гаса на свету, као и да се то не помиње у тим бројевима.

"У Европи се касно сетили да им Америка скупо наплаћује свој гас"

Поново су варнице на релацији Брисел–Вашингтон, најгласнија је Француска, оптужује САД да користи енергетску кризу продајући гас четири пута скупље.

"Чини ми се да су се касно сетили у Европи да им Америка скупо наплаћује тај свој гас који им већ годинама обећава, а ради се о томе да продавци гаса, да танкере не би возили до азијских купаца, скупље продају гас у Европи", наглашава Путниковићева.

Истиче да се "Европа није на време обезбедила, а скупо је платила ту санкцију према Русији".

У Бриселу нема договора ни за ограничење цена ни гаса ни нафте. Путниковићева истиче да договора нема, јер су сви свесни да би их то довело у још тежу ситуацију него што су сада.

"Европа се договорила да ће заједнички набављати неруски гас, како су рекли, али нису ту прецизирали да то може бити гас који јесте руски, али купљен од неког трговца који га је у међувремену купио. Значи они не могу. Са друге стране, нису донели одлуку о престанку куповине руског гаса, донели су само одлуку о престанку куповине руске нафте", поручује Путниковићева.

"Податак из последња два-три дана је да је Турска јако повећала набавку руске нафте, прерађује је и извози деривате, јер 5. децембра ступа на снагу забрана увоза руске нафте у Европу преко морских лука, али у фебруару ће ступити на снагу забрана увоза руских деривата, а већ је проблем у Европи са мањком дизела. Турска то користи", додаје уредница портала Енергија Балкана.

Наглашава да се увек нађе неко ко испоручи то гориво којег нема, ако да Европа то скупо плати.

"Европа има већи проблем са скупим гасом него са нафтом"

У следећи понедељак на снагу ступа ембарго Европске уније на руску нафту. Говорећи о томе колико је европско тржиште спремно за ту санкцију, Путниковићева каже да мисли да јесу фактички спремни, јер нафте има довољно на светском тржишту, као и да је смањена потражња због инфлације, рецесије привреде стагнирају.

Поручује да Европа има већи проблем са скупим гасом, него око нафте.

"Нафта је појефтинила, сада је негде око 87 долара завршила трговину прошле недеље, значи моћи ће да купи ту нафту од неког другог, али је сада питање да ли ће они наставити са санкцијама према Русији, јер ту нису успели да се договоре о цени, једноставно мислим да се плаше да одреде неку цену – они би желели, а на пример Пољска је тражила 20 долара по барелу да буде цена, што је испод свих тржишних цена", објашњава Путниковићева.

Говорећи о томе колико све то може да утиче на наше снабдевање, Путниковићева каже да смо прошле године увозили много мање руске нафте него ове године.

"Ове године смо као и сви искористили ситуцију када су Руси снизили цену нафте да би нашли купце који ће заменити европске и НИС је увозио руску нафту. После 5. децембра не мора то да буде руска нафта, можемо се вратити ирачкој, коју смо и раније увозили, а имамо пуна складишта, тако да мислим да неће бити проблем са снабдевањем", додаје.

Остаје да се види, каже, каква ће бити цена на тржишту, јер наравно, сви потрошачи се надају даљем пијефтињењу горива.

Најављена су поскупљења струје и гаса широм Европе и код нас. Јелица Путниковић објашњава да ако се не наплати директно од потрошача, онда ће то на крају платити сви грађани кроз буџет.

"Тако да је добра ствар да се иде на поскупљење, да се иде полако ка тржишној цени и да се натерају потрошачи да буду енергетски ефикасни и да мање троше, јер мислим да је то јако битно", закључује Путниковићева.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво