Читај ми!

Смиривање инфлације, професор Ерић објашњава када ће цене престати да расту

Декан Београдске банкарске академије, професор Дејан Ерић за РТС каже да је рат наметнуо да се на Самиту Г20 на Балију говори и о безбедности и обуздавању сукоба, истичући да ће Кина из рата изаћи као земља која профитира. Поручује и да ће се са опоравком светске економије, инфлаторни притисак смањивати и у Србији.

На Балију се одржава Самит Г20 индустријски најразвијенијих земаља света, које заузимају 80 одсто у економској производњи и представљају две трећине светске популације.

Уместо званичних приоритета Самита: здравље, одржива енергија и дигитална трансформација, у првом плану је страховање због посустајуће глобалне привреде, геополитичких тензија око рата у Украјини и растуће тензије између Кине и Запада.

Професор Дејан Ерић објашњава за РТС да је рат у Украјини наметнуо да се на Самиту на Балију говори о безбедности и обуздавању сукоба, осим питања дигитализације, опоравка после коронавируса, зелене економије.

Говорећи о сусрету америчког председника САД Џозефа Бајдена са кинеским председником Си Ђипингом, Ерић сматра да је сусрет оставио велики траг, те да су пажљиви аналитичари бележили чак колико је трајало и њихово руковање.

"Сматрам да је дијалог увек добар, када између између две стране постоје велике разлике. Дијалог помаже да разумете другу страну. Доста питања је покренуто, од којих су нека политичка. Поједина питања нису била нимало пријатна ни за једну, нити за другу страну, попут питања око Тајвана", каже Ерић.

"Кина ће из рата изаћи као неко ко профитира"

Руско-кинеска трговина према подацима кинеске царине у првих девет месеци ове године бележи скок за трећину и приближава се историјском максимуму од 154 милијарде долара. Истовремено, према појединим информацијама, број ауто-салона које продају возила из Кине повећао се са 300 на 936 у више руских градова.

Ерић каже да су ти подаци тачни, те да га не изненеђују, јер "често економије функционишу по принципу спојених судова".

"Економска историја нас учи да у рату имате добитнике и губитнике и на бојном пољу и у економском смислу. Без икакве дилеме, Кина ће из овог ратног сукоба изаћи као неко ко профитира", наводи Ерић.

Додаје да је податак за аутомобилску индустрију "фасцинантан", подсећајући да је први кинески аутомобил је направљен пре 20 година. "За 20 година, аутомобилска индустрија у Кини је доживела велику експанзију. Сада се отворило велико тржите, где немају конкуренцију", наводи Ерић.

Зашто је продужетак житног споразума важан

Једно од питања је и да ли ће Русија прихватити да продужи договор о извозу украјинских житарица, постигнут уз посредовање УН и Турске, који треба да буде обновљен 19. новембра.

Ерић истиче важност тог питања, наводећи да, уколико Русија прихвати да продужи споразум, неће се очекивати енормни раст цене хране на светском нивоу.

Народна банка Србије је пратећи потезе ФЕД-а и ЕЦБ, повећала референтну каматну стопу, осми пут од априла. Гост Дневника објашњава да је мера повећања каматних стопа изнуђена, због великих инфлаторних притисака са којима се свет суочава.

"Инфлација је само симптом поремећаја који постоји. Докле год узроци не буду уклоњени, неће бити ни смиривање инфлација. Оно што се дешава код нас је последица дешавања у општим економским односима", каже Ерић.

Када ће доћи до пада цене

Завод за статистику јуче је објавио да су цене производа и услуга личне потрошње у октобру у односу на септембар у просеку повећане за 1,9 одсто, али су у поређењу са истим месецом претходне године, повећане су за 15 одсто.

Ерић истиче да се повећања цене енергената, транспорта, сировина, прелило и на потрошаче.

"Како буде долазило до опоравка светске економије и како се буду смањивали инфлаторни притисци у развијеним земљама, тако ће се притисак смањивати и код нас. Поред реалних фактора, имате и групу монетарних фактора, који су били повезани са борбом против ковида, где је доста наштампано новца. Сада стиже рачун и за то", закључује професор Дејан Ерић.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво