Читај ми!

Кога све Београд мора да победи да би за пет година организовао светску изложбу Експо

Србија испуњава све услове за организовање светске изложбе Експо 2027. године, а осим техничке способности испољава недвосмислену страст и да добије кандидатуру, саопштили су водећи људи Међународног бироа за изложбе Алан Бергер и Димитри Кекензес. Они су од понедељка проверавали капацитете Београда, разговарали са политичарима и невладиним сектором. Коначна одлука биће донета на пролеће наредне године тајним гласањем свих чланица тог тела из 170 земаља.

Да би Београд организовао специјализовану светску изложбу Експо мора да победи Минеаполис из Сједињених Америчких Држава, Малагу из Шпаније, Мариоче из Аргентине и Пукет из Тајланда.

Србија жели да потврди економско лидерство после деценије опоравка, а од Експо изложбе, сматра министар финансија, цео регион би имао користи. У Србију би током четири месеца, колико траје Експо, дошло 2,6 милиона људи више од четири милиона посета, а економски ефекат би био огроман.

Какви би били ефекти инвестиција 

"Очекујемо директне и индиректне ефекте позитивне милијарду и сто милиона евра, дакле 600 директних и 500 милиона евра чак индиректних ефеката у смислу нових радних места, у смислу и утицаја на наш туризам и друге привредне гране које би учествовале. Такође, очекујемо  посете из 100 земаља и то би био врхунац наших реформи како би нашу економију позиционирали као доминатну у региону", истиче министар финансија Синиша Мали.

Министарка туризма Татјана Матић каже да Србија у првих седам месеци бележи 969 милиона евра прихода од туризма. Идеално је повезана авионским линијама с Азијом и Америком, али је то прилика да се цео регион боље прикаже свету. 

"Очигледно да Београд и Србија заиста постају регионални центри, и економски и туристички, захваљујући сјајним иницијативама. Једна од њих јесте иницијатива Отворени Балкан", оцењује Матићева.

Хоће ли Београд добити Експо за пет година 

Београд, сматрају водећи људи Међународне изложбе, има велико искуство у организовању манифестација, али је кључна порука јединство свих са којима су разговарали да се Експо за пет година организује у Београду. 

"После обилакса града све кућице и ставке смо означили позитивним. Ми ћемо у октобру посетити још два града кандидата и сачинити извештај, али коначну одлуку доносе делегати. Огромна је страст коју показујете за организовање ове изложбе", наглашава Ален Бергер, председник Међународног бироа за иложбе.

Димитри Керкенцес, генерални секретар Међународног бироа за изложбе, каже да је после десет година развоја наше земље коју је видео, изузетно важно за градове и земље да могу да окупе владе света на нашој територији како би били у стању да разговарају без сукоба о темама које су важне за развој човечанства.

"Ја сам пореклом Грк и сматрам да нас у свету као шири регион не познају добро. Зато је то прилика да порадимо на промоцији тога", указује Керкенцес.

Према речима људи који оцењују кандидатуру, и после разговора са владиним и невладиним сектором као и политичарима,   показано је јединство и жеља за одрживошћу овог пројекта.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво