Читај ми!

Креће извоз меса и млeка из Србије на тржиште Саудијске Арабије

Управа за храну и лекове Саудијске Арабије одобрила је увоз говеђег меса, млека и млечних производа из Србије. Врата тог тржишта већ су отворили воћари и повртари, а сада се после више од 40 година враћамо са млеком и месом. Још је важније што се на овај начин отварају врата тржишта са више од милијарду становника.

После шест месеци преговора, инспекције делегације из Саудијске Арабије, признати су наши ветеринарски сертификати. Практично, када српска фирма договори продају говеђег и јагњећег меса или млека са купцем из Саудијске Арабије, већ сутрадан извоз може да крене.

"Дакле, ја сам сада произвођач меса, прерађивач, данас сам се договорио, чуо сам се са мојим партнерима у Саудијској Арабији, зовем Управу за ветерину и кажем ја сутра кољем животиње и спремам их за извоз за Саудијску Арабију. Они пошаљу своју контролу те пошиљке и сутра се добија сертификат, папири су већ спремни. Имају у својим рачунарима, односно у документацији шта све треба да попуне од података и за 24 сата извоз може да крене", објашњава саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић.

На тржишту Саудијске Арабије, између осталог, наћи ће се и бели меки сир и сирни намази.

"Недавно смо имали представнике Саудијске Арабије овде који су се на лицу места уверили да поседујемо највише стандарде у производњи хране и сертификате, укључујући и халал, тако да смо ми практично спремни за извоз на њихово тржиште," наводи руководилац корпоративних послова и комуникација "Млекаре Шабац" Маја Бађан Георгијевић. 

Процењује се да у Србији има око 1,7 милиона оваца. Годишње се произведе око 78.000 тона говеђег меса и око 1,4 милијарде литара млека што задовољава домаће потребе са вишковима за извоз. То би могло да буде и више и боље, сматрају у Привредној комори, када би се мањи произвођачи повезали и организовали.

"Није добро баш одустајати на самом почетку зато што, мислим на компаније, зато што треба применити халал стандард, зато што треба обезбедити количине, квалитет, него баш радити на томе, јер једном када се успоставе ти добри спољно-трговински аранжмани су врло вредни и корисни за наше фармере и за нашу прерађивачку индустрију", наглашава секретар Удружења за сточарство ПКС Ненад Будимовић.

Дозволе за извоз су добиле три млекаре и две месне индустрије, колико се и пријавило.

"Остављена је могућност да се прикључе и други заинтересовани извозници. Уколико се појави посао, рецимо, за неку другу млекару, или за неку другу месну индустрију, све што треба је да се јаве нашој Управи за ветерину", каже саветник министра пољопривреде Горан Ђаковић.

Прошле године за Саудијску Арабију смо извезли робу у вредности девет милиона долара. Са новим споразумом очекује се да се извоз вишеструко увећа, а захваљујући томе, као и споразуму са Емиратима, да се отворе врата и остатка арапског света - тржишта са више од милијарду становника.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво