Читај ми!

Мали: Сутра мере помоћи за 1.400 фирми погођених ратом у Украјини

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће Влада Србије сутра донети меру помоћи за око 1.400 предузећа, чије је пословање усмерено на тржишта Русије, Украјине и Белорусије.

Синиша Мали је навео да ће та предузећа имати могућност да користе другу гарантну шему за рефинансирање обавеза из прве шеме.

"Иако се ова помоћ чини мала, верујемо да ће пуно значити за предузећа чије је пословање погођено сукобом у Украјини", рекао је Мали на конференцији о утицају кризе на српску привреду, у Привредној комори Србије.

Да је украјинска криза уздрмала све економије, потврђују из Немачке, која је наш водећи спољнотрговински партнер.

"Немачка има озбиљне ефекте, током марта 60 одсто предузећа пријавило је да има прекиде у ланцима снабдевања због рата у Украјини. Изразит је и негативан утицај на пословање ИТ сектора", каже Томас Шиб, амбасадор Немачке у Србији.

Управо раст ИТ сектора и производња хране су адути наше привреде. Оцена је и да са добром основом излазимо из претходне ковид кризе.

"Након и ових 8,8 милијарди евра помоћи, онога што смо уложили у нашу привреду и наше грађане, нама је сваки макроекономски показатељ стабилан. Нама је јавни дуг на данашњи дан 52,1 одсто, далеко испод тог нивоа Мастрихта, што је стандард ЕУ од 60 одсто", поручује Мали.

Услови пословања су све мање предвидиви и због тога је важно да Влада мерама ублажи ударе, поручују из Привредне коморе. Став да нема потребе за сврставањем, у Привредној комори поткрепљују економском рачуницом – наш извоз у ЕУ је 17 пута већи него у Русију.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво