Читај ми!

Председник Немачко-српске привредне коморе потврдио: Инвеститори не напуштају Србију

Притисци на Србију због принципијелног става око кризе у Украјини и неувођења санкција Русији који се односе на економију, условили су и нагађања и незваничне информације да би немачки инвеститори, који запошљавају око 77.000 радника, могли да дигну сидро. Председник Немачко-српске привредне коморе Милан Грујић истиче за РТС да то није тачно и да компаније које послују у Србији не планирају да оду.

Прошло је више од две деценије од прве немачке инвестиције у Србију. Немачка је и даље један од водећих инвеститора и спољнотрговинских партнера Србије. Тренутно постоји преко 900 компанија где је удео немачког капитала преко 50 одсто и ту спадају и регистровани предузетници.

Неки медији су, позивајући се на неименоване изворе у немачком министарству привреде, објавили да би због, како је то формулисано, "нејасног става Србије према кризи у Украјини", могло да дође до повлачења немачких инвестиција. То би значило и губитак 40.000 радних места, а то би, како је оцењено, био само почетак, јер би немачки пример следиле и друге земље. 

"Према нашим сазнањима и генерално према нашем ставу, то није тачно и компаније које послују у Србији не планирају то да ураде", нагласио је Милан Грујић, председник Немачко-српске привредне коморе.

Каже и да су спровели анкету, где су јасно међу чланством поставили то питање. Поред генералног става да постоји утицај на пословање, процена је, наглашава, да то тренутно није уопште актуелно, нити нешто о чему се размишља.

Као доказ да није тачно ни да су неке компаније замрзле планирани долазак у Србију, Грујић истиче и чињеницу да компаније као што су "МТУ", "Хансгрое", "Бицерба" и "Континентал" и даље настављају са изградњом својих објеката.

Инвеститори и даље заинтересовани 

Потврдио је да у Комори недељно и даље добијају неколико упита компанија, и већих и мањих, које су заинтересоване да се упознају с околностима у Србији и најављују свој долазак како би се упознали с условима пословања.

Грујић је посебно истакао да немачке компаније у Србији запошљавају преко 77.000 радника.

"'Леони' из Прокупља има 13.000 запослених, а према нашим сазнањима они планирају да запошљавају још радника. Поменућу и највећу немачку инвестицију компанију 'Штада' и велике гринфилд инвестиције под којима спада и CTF, компанија 'Brose'", рекао је Грујић.

Истиче да је стратегија свих великих компанија које су дошле у Србију да регионално јачају свој ланац добављача и да на тај начин обезбеде и своју перспективу. У том правцу су, додаје, и све активности да се и мање и средње компаније доведу у Србију и да активно учествују у пословању.

Немачка инвестирала око 3,6 милијарди евра

Додао је и да свака компанија која се суочава с глобалним проблемима, прилагођава своје планове и план развоја и да се ради интензивнија процена ризика, него раније.

"У протеклих 20 година компаније из Немачке су инвестирале око 3,6 милијарди евра у Србију, види се и да је и пре пандемије интензитет и атрактивност Србије препозната", прецизирао је Грујић.

Објашњава да државни подстицаји јесу пракса свих земаља у региону, па чак и најразвијенијих, као и саме Немачке.

"Оно што нас издваја од других, то је уредба и један изузетно транспарентан процес, подршка државе која је директно укључена на свим нивоима у подршци страним инвеститорима. Такође, оно што нас издваја је квалификована радна снага. У неким државама ресурси су искоришћени а код нас још увек постоји тај потенцијал", оценио је Грујић.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи