Читај ми!

Којчић: Обезбеђене довољне количине нафтних деривата, нема потребе да се праве залихе

Нема разлога да се стварају залихе, држава је спремно дочекала ову кризу и обезбедила довољне количине нафтних деривата, каже за РТС помоћник министарке рударства и енергетке Раша Којчић.

Појавиле су се лажне информације на друштвеним мрежама о редукцији испоруке нафтних деривата, што је недопустиво, рекао је гостујући у Дневнику РТС-а Раша Којчић.

"Држава је обезбедила довољне количине и дизела и бензина. Тржишна инспекција је на терену и већ су написане казне које се крећу од 50.000 до 2.000.000 динара, уз могућност забране рада до шест месеци", рекао је Којчић.

Више пута је потврђено да држава прави залихе и нафте и деривата и да за то има новца. Према речима помоћника министарке рударства и енергетике, држава улази спремна у овај период и обезбедила је довољне количине нафтних деривата.

"Имамо у резервама дизела и безоловног бензина за 60 дана, мазута за 122 дана, ТНГ за 23 дана и керозина за 118 дана, тако да смо спремни дочекали ову кризу која траје већ дуже", нагласио је Којчић.

Савет за возаче је да нема разлога за страх и нема потребе да стварају залихе.

Србија највише сирове нафте увози са Блиског истока, део из скандинавских земаља и један мањи део из Руске Федерације, рекао је помоћник министарке рударства и енергетке.

Србија је на месец дана ограничила цене деривата, та мера важи до средине марта.

"И сами смо сведоци да је цена сирове нафте драстично скочила и ми смо у константном контакту и са прерађивачима и са превозницима, и спремно ћемо дочекати и реаговати уколико буде потребе и после 15. марта", рекао је Којчић.

Влада је ограничила и цене гаса. Практично је продужена Уредба која је већ на снази на додатних 60 дана за домаће потрошаче и на нивоу су новембарских цена.

"Држава на тај начин интервенише како би заштитила домаће потрошаче а цене остају на нивоу из новембра прошле године", рекао је Којчић.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво