Читај ми!

Табаковић: На раст инфлације утичу притисци са глобалних тржишта, нема разлога за страх

На благи раст инфлације у Србији не утиче повишена тражња због државних давања, већ трошковни притисци међу којима су уска грла у ланцу снабдевања, раст цене енергената, метала и других сировина и то углавном долази са глобалних тржишта, изјавила је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Говорећи на скупштинском Одбору за финансије, Јоргованка Табаковић је рекла да од марта 2020. године до септембра 2021. године Србија има инфлацију у просеку од 2,2 одсто.

"Оно што је најважније јесте да држимо усидреним инфлациона очекивања и да имамо преливену инфлацију из света, по питању цена енергената и хране, а да нам једнократна и друга повећања плата и давања грађанима нису ни на који начин утицала на повећање инфлације у смислу тражње", рекла је Табаковићева.

У мањој мери, како каже, на повећање инфлације утицала је суша.

Истакла је да је обавеза државе да држи инфлациона очекивања и додала да она јесу у границама циља.

Изнела је податак да је базна инфлација у Србији тренутно 2,6 одсто, док је, наводи, у Чешкој 5,8 одсто, у Русији 7,6 одсто, Пољској и Мађарској око четири одсто, у Румунији нешто испод четири одсто.

Уверена је, каже, да разлога за страх од инфлације не би требало да буде у великој мери и изразила уверење да ће се пројекције НБС остварити и да ће у другој половини наредне године инфлација бити у границама циља.

На седници Одбора за финансије Скупштине Србије представљен је ребаланс буџета за ову годину.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи