Читај ми!

"Нора" први пут представљена на америчком тлу – српска хаубица "права звезда" сајма у Вашингтону

Самоходна топ-хаубица Б-52 "нора" српске производње представљена је на Сајму наоружања и војне опреме "АУСА" у Вашингтону – први пут на америчком тлу.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић посетио је изложбени простор предузећа "Југоимпорт СДПР", на којем је представљена самоходна топ-хаубица Б-52 "нора", произведена у Србији.

"Наша хаубица је права звезда на Сајму наоружања и војне опреме овде у Вашингтону, понос српске одбрамбене индустрије", рекао је Ђурић.

Истакао је да је "нора"  претходних недеља прошла тестирање на полигону америчких оружаних снага у Аризони.

"Наши људи који су учествовали кажу да су Американци били до те мере одушевљени да су чак доводили генерале да погледају какво је то чудо одбрамбене индустрије дошло неочекивано из нашег дела света, односно из наше земље", рекао је Ђурић.

Нагласио је да је прави понос бити представник Србије на највећој америчкој смотри наоружања и војне опреме из читавог света и борити се за то да српска наменска индустрија буде прихваћена и узета у разматрање.

"Поносни смо на то што српска одбрамбена индустрија учешћем на сајму, овако запаженим и на оваквом месту, показује своју снагу и своје уздизање. То није успон само одбрамбене индустрије Србије, него и укупних одбрамбених капацитета оружаних снага Србије", оценио је Ђурић.

Изложене и беспилотне летелице и ракете

Самоходна топ-хаубица "нора" има калибар 155 милиметара, са дужином цеви од 8,06 метара, и максималним дометом од 30 километара са обичним пројектилом, 42 са активно-реактивним и 60 километара за пројектил са ракетним мотором.

Најновија верзија "норе" има компјутеризовани систем за контролу ватре. Ту је и аутоматски пуњач, као и додатни простор за још 24 гранате у камиону. 

Последња верзија намењена за Војску Србије, позната као "александар", представљена је 2017. године и систем је потпуно редизајниран. Све верзије "норе" постављене су на ФАП-ов камион са погоном 8x8.

Поред "норе" на Сајму у САД су изложени и други производи "Југоимпорта", попут беспилотних летилица "гавран", навођених ракета "алас" са дометом од 25 километара, као и ракета "нова".

Сајам производа наменске индустрије "АУСА" у организацији Удружења Копнене војске САД традиционално се одржава сваке године и представља највећи међународни догађај ове врсте на америчком тлу.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво