"Партнер 2017" у знаку нових ракета и артиљерије

Ракетни систем "шумадија" домета 285 километара и самоходна хаубица типа "нора", под новим именом – "александар", новитети су домаће одбрамбене индустрије изложени на сајму наоружања.

Нови модел самоходне топ хаубице из фамилије "нора" у калибру 155 милиметара, први пут је приказан јавности и реч је о верзији за Војску Србије под називом "МГС-25 александар".

У односу на "нору", "александар" има већу брзину гађања од шест граната у минути, што је био главни захтев Војске Србије за ново артиљеријско оруђе, а за средину ове године очекује се почетак верификационих испитивања, које претходи увођењу у оперативну употребу.

Нови артиљеријски систем је и визуелно и конструкцијски дручагији, јер је кабина нишанџије сада на предњој страни возила, одвојена од аутоматског пуњача.

Као и раније верзије из "норе", ново оруђе има калибар 155 милиметара, са дужином цеви од 8,06 метара, и максималним дометом од 30 километара са обичним пројектилом, 42 са активно-реактивним и 60 километара за пројектил са ракетним мотором.

"Александар", са брзином гађања од шест граната у минути, знатно ће повећати оперативне способности Војске Србије, јер топови и хаубице које тренутно има наша војска имају мање брзине гађања од три до четири гранате у минути, у зависности од увежбаности посада.

Такође, нова топ хаубица долази у комплету са командно-извиђачким возилом, има висок степен аутоматизације рада и брзо напушта положај, користећи тактику "удари и бежи".

"Јерина" за "шумадију"

Најкрупнији новитет је лансер за модуларни ракетни систем "шумадија", на камиону са погоном на осам точкова и опцијама за лансирање од две до 12 ракета – "јерина 1" домета 285 километара и "јерина 2" домета 70 километара.

"Јерина 1" уз велики домет има бојеву главу од 200 килограма и спада у вођене пројектиле, а у званичној презентацији стоји да је вероватно могућност промашаја циља мања од 50 метара –што је добар резултат, а може да користи сателитско навођење, као и сопствени инерцијални навигациони систем.

Такође, "јерина 1" има такозвану "рушећу" и парчадну бојеву главу, што значи да није намењена за хируршки прецизно гађање, већ за уништавање касарни, великих војних база и аеродрома, бункера, и сличних војних циљева са великом површином.

Минимални домет ове ракете је 70 километара, а за циљеве на даљинама од 70 и мање километара, развијена је ракета "јерина 2".

Иначе, лансер система "шумадија" има опције ношења две, четири или осам ракета "јерина 1" или до 12 мањих "јерина 2", а на "Партнеру 2017" приказан је лансер са четири ракете типа "јерина 1".

За сада нема навода да ће "шумадија" обогатити арсенал Војске Србије, али медији пишу да има интересовања страних партнера.

Паметне ракете за новог "орла"

За Војску Србије намењене су вођене ракете ваздух–земља ВРВЗ-200 и ВРВЗ-24 (вођена ракета ваздух–земља – прим. аут.), за модернизовани авион "орао", које спадају у такозвано "паметно" оружје.

Ракета ВРВЗ-200 има бојеву главу од 50 килограма и домет од 40 километара, уколико се лансира са висине од седам хиљада метара, а максимална брзина јој је 900 километара на час.

До циља на максималном домету лети највише до три минута, а главна предност уз прецизност је домет, јер се лансира далеко изван домета непријатељске противваздухопловне одбране.

Друга ракета ВРВЗ-24 има јачу бојеву главу од 123 килограма, домет од 10 километара када се лансира са висине од четири хиљаде метара, а најимпозантнија је максимална брзина од око 2.000 километара на час.

То значи да од тренутка лансирања до циља лети пет до шест секунди, а због својих малих димензија и брзине готово је немогуће да је обори непријатељска ПВО.

Медији пишу да ће "орао" бити модернизован у периоду од 2019. до 2023. године, када би и нове ракете требало да уђу у оперативну употребу.

Иако нема најава, за Војску Србије би могле да буду занимљиве и нове минобацачке мине калибра 120 милиметара, са већим дометом од чак 13,5 километара – док се у војсци тренутно користе гранате домета до 9,5 километара.

Минобацачи калибра 120 милиметара су у Војсци Србије, али и другим армијама, намењени за ватрену подршку напада пешадије, а домет им је углавном око шест до седам километара.

За земље попут Србије су због конфигурације терена, односно великог броја планина са стрмим падинама, минобацачи веома важни за одбрану земље.

У односу на претходне сајмове наоружања, "Партнер 2017" одскаче по представљању већег броја система намењених искључиво Војсци Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво