Читај ми!

Док Европу тресе енергетска криза, у Србији и снабдевање и цене гаса за сада стабилни

На прагу зиме свет је суочен са озбиљним недостатком енергије. У Европској унији енергетски колапс покренуле су рекордне цене гаса, пет пута веће него почетком лета. Из Брисела излаз из тешке енергетске ситуације тражиће 21. октобра на Самиту Уније. У нашој земљи и снабдевање и цене су стабилни. То је омогућио нови гасовод "Балкански ток" и повољан гасни споразум са Русима.

На берзама, 1.000 кубних метара гаса у јулу се уговарало по цени од 260 долара, а сада за 1.250 долара. Гасну кризу донео је опоравак привредних активности, празна европска складишта гаса, велике испоруке ЛНГ – течног гаса на азијско тржиште, али и смањење транзита руског гаса преко Украјине. У понедељак је почело пуњење руско-немачког гасовода "Северни ток 2" који треба да проради до краја године.

"Он ће смирити, али неће решити ситуацију док не потекне гас по 'Северном току 2', док се не реше питање Украјине, док сви ти гасоводи не почну да функционишу у нормалном капацитету. Није проблем у производњи, гаса има, није проблем у резерви и њих има. Проблем је у достави гаса", каже економиста и бивши дипломата Срећко Ђукић.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да Европска унија што се тиче гаса, у великој мери зависи од увоза, чак 90 одсто се увози.

"Глобална економија расте, па расте и потражња, али се понуда не повећава у складу с тим. Веома смо захвални што Норвешка повећава производњу, али изгледа да то није случај у Русији", сматра Фон дер Лајенова.

У нашу земљу гас се редовно допрема "Балканским током", а складиште "Бански двор" је пуно. Надлежни су потврдили да до краја грејне сезоне грађанима остају старе цене гаса. Цену штити дугорочни споразум са Русима, а у току су преговори за што повољније услове и за испоруке у наредној години.

"Важно је напоменути да је у овом тренутку тржиште Републике Србије снабдевено довољним количинама гаса за предстојећу сезону", наглашава помоћник министарке енергетике Раша Којичић.

Нови гасовод "Балкански ток" показао је значај алтернативног снабдевања наше земље и суседа. Србија је са тим гасоводом постала транзитна земља и више не плаћамо скупе таксе Мађарској, већ их од овог месеца наплаћујемо.

"Имајући у виду да је гас изузетно осетљиво политичко питање, и за нас је гасна диверзификација од кључног значаја, не само у смислу прваца снабдевања већ и у смислуу извора одакле потиче тај гас", сматра Срећко Ђукић.

А тој енергетској безбедности допринеће и гасна интерконекција са Бугаском – од Ниша до Софије. Наша земља ће до краја године почети градњу своје трасе тог гасовода.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво